SUPER MOKKA
Hevesi Krisztina: "a társfüggő sokszor a szexfüggőhöz ragaszkodik"

Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus válaszolt a kérdéseitekre.

A SuperMokka vendégének ti is feltehettétek kérdéseiteket a Facebookon, ezek egy részére a műsorban reagált, ám amire az adásban nem jutott idő, arra a kulisszában válaszolt.


Miért nehéz megszabadulni a plátói szerelemtől?

A plátói szerelem olyan, mint egy vegetáriánus tigris – egy időn után húsevővé válik… Az ilyen típusú rajongásnál, ha nincs visszajelzés és megerősítés, akkor érdemes felhagyni vele. Kiváltképp igaz ez, amikor az ember egy ismert személyiség iránt rajong, aki vélhetően elérhetetlen a számára. Figyelembe kell venni, hogy milyen szerepet tölt be az egyén életében plátói szerelmes, miért van szüksége rá, miért nem tudja elengedni és inkább egy hús-vér szerelemre váltani. Ez az idealizálás valószínűleg egy gyerekkori élmény maradványa. A plátói szerelemnek is megvan a normál életkori időszaka – először meséket olvasunk, gyermekként szerelmesek vagyunk például a tanító néninkbe vagy tanító bácsinkba, majd jön a serdülőkor, amikor pop bálványokba, de felnőtt korra már eljön az ideje, hogy reális szerelmeink legyenek.

Kérdés, mi volt az a trauma, vagy rossz élmény, ami miatt az egyén érzelmileg megmaradt ezen a rajongási szinten, és miért fél egy beteljesült szerelemtől? Az érzelmi töltet miatt valószínűleg ez egy biztonságos szerelem a számára. Ne felejtsük el, sokszor a fájó érzelem is jobb, mint az üresség. Befolyásoló tényező lehet az adott egyén élete, gyerekkora, családi története, esetleg a rosszul sikerült kapcsolatai. Volt a praxisomban egy 50 éves férfi, aki mindig olyan irreális partnert keresett magának, akivel biztos nem teljesül be a szerelmük, majd évekkel később átváltott egy másik irreálisra. Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés, hogy miért fél a beteljesüléstől és a megvalósulástól? A szexualitás az, ami visszatartja, vagy inkább az újabb csalódás? Mi volt az a trauma vagy korábbi élmény, ami miatt neki még mindig biztonságosabb egy ilyen plátói szerelem, mint egy megvalósult érzés?

Ami segít: több olyan impulzus, baráti kapcsolat, és társaságba járás, ami leköti – azaz figyelemelterelés. Tudatosan kell elengedni, mert ilyenkor akár addikció szintűvé is fokozódhat ez az állapot. Drasztikusan kell véget vetni ennek a mániákus foglalatosságnak, tudatosan kell elterelni a figyelmet, és valódi baráti élményekkel kell pótolni az ürességet.

Mihez kezdjenek azok az emberek, akik társfüggősségben szenvednek?

Ez általában komolyabb sérülések eredménye. A panaszok és elakadások többsége egyszerű felvilágosítással, vagy tanáccsal megoldható. Kevés az, ahova terápia kell, viszont a társfüggés egy olyan korai sérülés, amit nem lehet egy-két hasznos praktikával megoldani. Általában egy gyerekkori élmény, „nemszeretettség”- érzés, „engem elhagynak”, „nem vagyok szerethető”, „a másikra nem lehet számítani” érzés miatt alakul ki, ezért „erősen kell kapaszkodnom”. Akkor kapaszkodunk, ha félünk attól, hogy elveszítjük a másikat. Ez olyan, mint a túlzott féltékenység. Miért félek, hogy elveszítem a másikat? Azért mert önmagamban nem bízok. Ez nagymértékű önbizalomhiányról tanúskodik... Ezen kívül valószínűleg a másikban sem bízik, ezért "túlkapaszkodja" magát. Egyébként a társfüggő sokszor szexfüggőhöz ragaszkodik, de ez persze nem szabályszerű.

Ezen elsősorban önbizalom növelő technikákkal lehet segíteni, vagyis annak felismerésével, hogy miért alacsony az önbizalma az adott egyénnek, mivel ez legtöbb esetben teljesen irreális hiten alapszik. Ismerje fel önmagában a szerethetőséget, és nézze, meg miből fakad az önbizalomhiánya.

Mivel lehet az önbizalmat növelni?


Millió technika van az önértékelés javítására. Jó módszer például, ha leírjuk egy papírra a pozitív tulajdonságainkat vagy a sikereinket, majd kitesszük a tükörre, hogy szem előtt legyen, és minden nap elolvassuk. Mivel nagyon magas (sokszor irreális is) a társadalom elvárása a női nemmel szemben, számítson a környezetünk visszajelzése is. Ne a hibáinkra fókuszáljunk, mert senki sem tökéletes. Vegyük észre azt, ami szép bennünk, azt tudatosítsuk, és azt kamatoztassuk. Ha a férfiak tényleg a plakátokon szereplő hölgyek külsejét szeretnék, már kihalt volna az emberiség…

 

Címkék: kapcsolat   párkapcsolat   szex   tanács

2013. május 29. 16:23KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség