HAL A TORTÁN
Détár Enikő menüje

Kövesdi csirke leves, farsangi pisztráng a pisztrángban, rafináltan Zengő 2012, farsangi fánk.

Kövesdi csirke leves




1 egész csirke
1 kisebb zeller
1 cs petrezselyem zöldje
0,5 kg répa
0,5 kg zöldség gyökér
2 paprika
2 paradicsom
0,5 kg krumpli
1/2 l tej
Só, piros paprika, őrölt kömény
Pinot noir 2012 (a leves alap elkészítéséhez)

A leveshez pörkölt alapot készítünk, amihez libazsírt használunk, és apróra vágjuk a vöröshagymát. Miután üvegesre pároltuk a hagymát piros paprikával szórjuk meg, édes és csípős változattal egyaránt, adunk hozzá némi őrölt köményt valamint körülbelül 1 perc múlva öntünk hozzá 3 dl Pinot noir 2012-t. Amikor a bor körülbelül fele elforrt, hozzáadjuk a csirkét. amikor a csirke körülbelül kétharmad részt megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, valamint a kockára vágott paprikát, paradicsomot, krumplit. Készre főzzük, és tálalás előtt tejjel még egyszer felforraljuk.

 

Farsangi pisztráng a pisztrángban, rafináltan Zengő 2012

5 pisztráng
2 füstölt pisztráng
30 dkg savanyú káposzta
30 dkg répa
1 fej fokhagyma
10 dkg vaj
0,5 kg krumpli
4db kápia paprika
4 db paradicsom
40 dkg füstölt csülök
3 ek. mangalica zsír
3 fej vöröshagyma
Piros paprika, kakukkfű, só, friss zöldbors, Zengő 2012
1 db agyag edény


A pisztráng alá készítünk először egy krumplis csülkös ágyat. Vajon hagymát párolunk, hozzáadjuk a kockára vágott füstölt csülköt, amit előtte félkészre főztünk beleöntünk 3dl zengőt. Beletesszük a kockára vágott krumplit, és felöntjük a füstölt csülök levével, de csak annyira, hogy épp ellepje, nem akarjuk túl hosszú lére engedni. Körülbelül 10 perccel mielőtt elkészülne, hozzáadjuk a kápia paprikát, paradicsomot.

A pisztráng tölteléket külön elkészítjük. Kevés vajon megfuttatjuk a fokhagymát, 1 dl zengőt adunk hozzá, bele tesszük a savanyú káposztát, ha túl savanyú kiáztatjuk kissé, bele reszeljük a répát, sózzuk, borsozzuk/friss zöld borssal/, majd a legvégén hozzáadjuk a füstölt pisztrángot.

A megtisztított besózott pisztrángot megtöltjük a töltelékkel, a beáztatott római tál aljára tesszük a krumplis csülkös ágyat majd előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 45 percre.


Farsangi fánk

50 dkg liszt
6 dkg vaj
4 dl tej
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 tojás sárgája
Sárga barack es fekete áfonya lekvár

3 dl tejjel készítsünk kovászt, (1 ek. porcukor, 3 ek. liszt), a maradék porcukrot keverjük el a tojások sárgájával. Langyosítsuk meg a maradék tejet, ebben keverjük el a sót és öntsük a tojásos masszához. Mindent öntsünk a lisztbe és jó hólyagosra dolgozzuk ki. Apránként dolgozzuk bele a tésztába az olvasztott vajat. Egy konyharuhával letakarjuk és jó egy-másfélszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra a kezünkkel szétnyomkodjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután is hagyjuk kelni körülbelül 30 percet. Melegítsük meg az olajat, a megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra - ekkor fedővel sütjük -, majd ha megfordítottuk fedő nélkül sütjük tovább. Vigyázat gyorsan sül! Papírtörlőre szedjük ki és még forrón szórjuk meg porcukorral.

Címkék: détár enikő   recept   sztárrecept

2014. január 27. 10:09



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség