HAL A TORTÁN
Szandi menüje

Pina colada koktél; Hűsítő citromleves; Ananászos-kókuszos csirkemell mazsolás rizzsel; Banánsplit babapiskótával

Koktél: Pina colada

Hozzávalók:
• 4 cl rum
• 2 cl kókusz szirup
• 2 cl tejszín
• 10 cl ananászlé

Elkészítés:
A trópusi Pina Colada koktél elkészítéséhez tulipán vagy long drinkes poharat vegyünk elő. A shakerbe rakunk pár szem jeget. Beletöltjük a fehér rumot, kókusz szirupot vagy kókusz krémet, a tejszínt és az ananászlevet, jó alaposan összerázzuk. Majd a poharat megtöltjük enyhén zúzott jéggel és rátöltjük a shaker tartalmát. Pina Colada koktélunkat díszíthetjük ananásszal és egy kis koktélcseresznyével.


Hűsítő citromleves


 
Hozzávalók:
• 2 db citrom
• 1 l víz
• 10 - 15 dkg cukor
• 1 cs. vaníliás cukor
• darabka fahéj
• 3 - 4 szem szegfűszeg
• 1/2 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
• 2 dl tejszín (nem cukrozott)
• tálaláshoz: ananászkonzerv

Elkészítés:
A citromot meghámozzuk - amennyire tudjuk, a fehér héjat is levágjuk, hogy ne legyen kesernyés a levesünk -, felkarikázzuk, kimagozzuk. A vízbe tesszük a fahéjat, szegfűszeget, 10 dkg cukrot, vaníliás cukrot és a citromokat. Addig főzzük, amíg a citromkarikák megpuhulnak (kb. 15-20 perc). Lehúzzuk az edényt a tűzről. A fűszereket kiszedjük a vízből. A vaníliás pudingport simára keverjük pár kanál vízzel, teszünk hozzá pár kanál forró levest is, és besűrítjük vele a levest. (Az eredeti recept nem a forró levest sűríti a pudingporral, hanem a végén a hideg tejszínben keveri el, és ez kerül - főzés nélkül - a hideg levesbe.) Merülőmixerrel simára turmixoljuk. Aki fél a kicsapódó forró folyadéktól, hűtse be a levest, és utána turmixolja csak! Hűtsük be jól a levest! A hűtőből kivéve kóstoljuk, ha nem elég édes, ízlés szerint tehetünk még hozzá cukrot. A 2 dl tejszínt tálba öntjük, majd merőkanalanként adjuk hozzá a citromlevest és kézi habverővel keverjük el. Tányérra szedjük, levesbetétnek ananászt kínálunk hozzá. Nagyon hidegen kínáljuk!


Ananászos-kókuszos csirkemell mazsolás rizzsel

Hozzávalók:
• fejenként 1 csirkemellfilé
A páchoz:
• 5 dkg kókusztejpor
• 5 evőkanál szójaszósz
• 1 dl olívaolaj
• 1 kisujjnyi reszelt gyömbér
• 1 picike fej hagyma reszelve
• 3 gerezd fokhagyma reszelve
• 1 kávéskanál curry por
• só
• durvára darált színes borskeverék
• 1 dl fehérbor
• 1 kávéskanál chili por
Valamint:
• 6 db sárgarépa pucolva, 1 cm-es darabokra vágva
• olaj
• 5 dkg kókuszreszelék
• 1 ananászkonzerv (darabolt)
• 2 dl főzőtejszín
• 2 dl fehérbor
A körethez:
• 3 dl hosszúszemű rizs
• 6 dkg aranymazsola
• olaj
• só

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, 1,5 cm-es csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat megpróbáljuk ananászdarabnyi méretűre vágni. Ezeket a kis háromszögű húsokat sós vízben 3-4 percig forraljuk, majd leszűrjük, lehűtjük, aki nem finnyás, az elkészített páclében forgassa meg a húsokat, és hagyja állni 2-3 órát.

Egy magasabb edényben olajat hevítünk, és beleforgatjuk a bepácolt húsdarabkákat, utána öntjük a páclevet is, felöntjük még 2 dl borral, és fedő alatt kevergetve puhára pároljuk. Meghintjük 2 maréknyi kókuszreszelékkel, sózzuk, ha kell, és hozzáadjuk a főzőtejszínt, majd ezzel tovább pároljuk fedő alatt összesen kb. 1,5 órát. A végén kerül bele a leszűrt ananászkonzerv, összeforraljuk, és kész is.

A körethez a mazsolát a rizzsel együtt megmossuk, kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, majd dupla mennyiségű forró vízzel felöntve, fedő alatt készre pároljuk, kis lángon.


Banánsplit babapiskótával


 
Hozzávalók/6 adag:
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 200 ml habtejszín
• 2 közepes db banán
• 20 dkg babapiskóta
• 20 dkg étcsokoládé (legjobb 60 %-os kakaótartalmú feletti csokiból)
• 3 dl tej
• 2 csomag vaníliás cukor
• 2 ek. cukor
• 1 csomag habfixáló

Elkészítés:
A pudingot elkészítjük, ha nem sűrűsödne be eléggé, kevés lisztet lehet hozzá tenni, és megvárjuk, míg kihűl. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és a piskótákat egyesével belemártjuk, és lerakjuk az edény aljára. Üvegedényben készítjük. Az első réteg piskótára rákanalazzuk a kihűlt pudingot, majd banánt karikázunk rá. Erre jöhet még egy réteg csokoládéba mártott piskóta, majd megint banánkarikák következnek. A tejszínt felverjük félig, majd hozzáteszünk 2 csomag vaníliás cukrot és 1 (kis) csomag habfixálót, és jó keményre verjük. Rákanalazzuk a tejszínt a banánkarikákra, és a maradék csokoládés piskótával díszítjük. Ha maradt még bőven csokoládé, rácsorgatjuk a tetejére, ezzel díszíthetjük. Legalább másfél órát kell hűtőben pihentetni.

Címkék: szandi   sztárrecept

2014. február 4. 9:40



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség