HAL A TORTÁN
Uszkó Laci menüje

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:
- 90 dkg sütőtök (meghámozva, kimagozva)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
-  fűszersó ízlés szerint (7fűszersó)
- bors ízlés szerint
- gyömbér ízlés szerint (reszelt)
- 100 ml főzőtejszín
- 2 ek tökmag

Elkészítés:
A vöröshagymát megpuculjuk, felkockázzuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Amíg a hagyma üvegesedik, a sütőtököt felvágjuk, kikanalazzuk a magját, meghámozzuk és szintén felkockázzuk. Amikor kész a hagyma, beleszórjuk a sót, borsot, és hozzáadjuk a vajat, illetve a felkockázott tököt. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, így főzzük puhára (kb. 20 perc). Lereszeljük a gyömbért, a tökmagot egy serpenyőben (zsiradék hozzáadása nélkül) alacsony hőfokon megpirítjuk (2-3 perc). A megfőtt tökhöz hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt gyömbért és botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk, majd a tejszínnel összerottyantjuk. Tálaláskor a tetejére pirított tökmagot szórunk.

Crispy-ribs - Sült oldalas

Hozzávalók:
- 1 szép darab oldalas (lehetőleg kevéssé zsíros, legjobb a malac oldalas)
- 6 szem mogyoróhagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb darab gyömbér
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl szójaszósz
- 2 dl víz
- 3 dl gyömbér üdítő
- 5 ek cukor
- 1 narancs héja és leve
- korianderzöld, ánizs
- liszt és keményítő a panírozáshoz, sűrítéshez
- olaj a sütéshez

Elkészítés:
Egy lábosban összeforraljuk a hozzávalókat: a mogyoróhagymákat vékonyra szeletelve, a fokhagymákat összeroppantva, a gyömbért vékonyan felszeletelve, a korianderzöldet összevagdosva. Egy mélyebb tepsibe helyezzük az oldalas csíkot, ráöntjük az összeforralt páclét, és a 200 fokos forró sütőbe tesszük. Letakarva 1-1,5 órát pároljuk. Ha puhára párolódott, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd az oldalast legalább fél órára (de jobb, ha egész éjszakára) a hűtőbe tesszük. Ha kellően megfagyott, szétdaraboljuk, és a keményítővel kevert lisztbe forgatjuk, végül forró olajban ropogósra sütjük. Sült krumplival, salátával és a pácléből készített öntettel (újra felforraljuk, összeturmixoljuk és keményítőliszttel sűrítjük) tálaljuk.

Amerikai almás pite

Hozzávalók:
A tésztához
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 1 csipet só
- 0.3 dl víz

A töltelékhez
- 80 dkg alma
- 13 dkg cukor
- 2.5 evőkanál liszt
- 1 kk fahéj
- 0.25 kk szerecsendió
- 1 ek citromlé
- 4 dkg vaj

A tetejére
- 3 dkg porcukor

Elkészítés:
A sütőt 180°C-ra melegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, és a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre behűtjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
A tészta felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, majd egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a széleket összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy sülés közben a keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és porcukorral megszórjuk. A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában, melegen, vagy hidegen tálaljuk.

Címkék: sztárrecept   uszkó lászló

2014. január 24. 12:51



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség