HAL A TORTÁN
Berki Krisztián menüje

Chilis rák fokhagymás-gyömbéres szósszal, Tagliatelle erdei gombával, Csokiszuflé

Chilis rák fokhagymás-gyömbéres szósszal

Hozzávalók:
- 2 ek édes chili szósz
- 100 dkg nyers garnélarák
- 10 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 db kimagozott, szeletelt piros chilipaprika
- 2 evőkanál halszósz
- 1 kávéskanál kukoricaliszt
- 1 fej közepes méretű, cikkekre vágott vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 kávéskanál reszelt gyömbér
- 10 dkg konzerv bambuszrügy

Elkészítés:
A rákot megtisztítjuk, a farok részt érintetlenül hagyjuk. A hát közepén mélyen bevágva kivesszük a fekete eret, majd a húst széthajtogatjuk. A hagymát meghámozzuk, és vékony cikkekre vágjuk. A megforrósított olajon, erős tűzön állandóan kevergetve puhára pároljuk a hagymát, hozzátesszük az apróra vagdalt fokhagymát, a gyömbért és a kimagozott, felszeletelt chili paprikát. Hozzáadjuk a rákot, és rózsaszínűre sütjük. Mellétesszük a felszeletelt bambuszrügyet, és átforrósítjuk. Az édes chili szószt összekeverjük a halmártással, 3 evőkanál vízzel és a kukoricaliszttel. A mártást a rákra öntjük, és folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.


Tagliatelle erdei gombával

Hozzávalók:
- 5 dkg szárított gomba (vagy 10 dkg friss gomba)
- 10 dkg vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 2 dl fehérbor (száraz)
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 25 dkg tészta (tagliatelle vagy széles metélt)
- 10 dkg parmezán sajt (reszelt, a tálaláshoz)

Elkészítés:
A szárított gombát beáztatjuk kb. 1,5 dl hideg vízbe, és állni hagyjuk legalább egy órát. Felolvasztjuk a vajat, összekeverjük az olívaolajjal. Beleöntjük az apróra vágott hagymát, pirítjuk. Beletesszük a fokhagymát, majd kb. fél perc elteltével a lecsepegtetett gombát is. Összekeverjük, majd hozzáöntünk a gomba áztatólevéből. (Ezt előtte szűrjük le) Hozzáöntjük a fehérbort és fedő alatt pároljuk kb. 10 percig. Levesszük a fedőt és még felöntjük egy kis borral, majd újra sűrűre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha elég sűrű a szaft, levesszük a tűzről és beletesszük a frissen aprított petrezselymet. Tagliatelle (széles metélt) tésztával tálaljuk, parmezánnal meghintve.

Csokiszuflé



Hozzávalók:
- 12 dkg étcsokoládé
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál l1szt
- 5 dkg vaj

Elkészítés:
Első lépésként melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan 3 közepes szufléformát. A csokoládét a vajjal összeolvasztjuk. A tojásfehérjéket habbá verjük. A langyos csoki krémbe keverjük a tojások sárgáját, a lisztet. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjét. Az edényeket töltsük meg 2/3-ig, majd toljuk sütőbe. 8-10 perc alatt lett megfelelő állagú. A szuflét egy határozott mozdulattal borítsuk ki, és kezdhetjük a csemegézést.
 

Címkék: berki krisztián   sztárrecept

2014. január 17. 13:34



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség