HAL A TORTÁN
Lovász Laci menüje

Gomba krémleves


Hozzávalók:
• 1,5 l víz
• 1 kg gomba
• 2 dl tejszín
• 2 szelet kenyér
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• fél csokor petrezselyem
• olaj
• só
• bors
• 20 dkg rizs

Elkészítés menete:
A gombát mosd át alaposan, pucold meg, majd vágd fel nagyjából egyforma méretű darabokra. A hagymát kockázd fel, majd egy kis olajon kezdd el pirítani. Ha már kellőképp megpirult, add hozzá a gombát is, pirítsd együtt kicsit, majd add hozzá a vizet. A rizst főzd meg, majd add hozzá a gombához.
Sózd meg egy kicsit, törj bele némi friss borsot, majd főzd addig, amíg a gomba át nem fő annyira, hogy le tudd majd turmixolni. Amikor elérte ezt az állapotot, turmixold le az egészet, keverd bele a tejszínt és a petrezselymet, és már kész is a levesed. A két szelet kenyeret kockázd fel, majd pirítsd meg fokhagymás olajon, ez legyen a levesbetét.

Rozmaringos báránysült


Hozzávalók:
• 1,5 báránycomb
• 6 gerezd fokhagyma
• 3 ág friss rozmaring
• 1 citrom
• olívaolaj
• só
• bors
Elkészítés :
A húst mosd meg alaposan, és egy papírtörlő segítségével töröld teljesen szárazra. Sóval és borssal dörzsöld be, és néhány helyen vágj nyílásokat rajta. Mindegyik nyílásba tegyél egy negyed fokhagymát és egy kis rozmaringágat, majd konyhai zsinórral kötözd át a húst. Helyezd bele az elkészült húst egy mélyhűtő tasakba, adj hozzá néhány evőkanál olívaolajat. A citromot vékonyan hámozd meg, vágd félbe, majd a héját és magát a gyümölcsöt is tedd a tasakba. Szórd bele a maradék fokhagymadarabokat, valamint a rozmaringágakat, zárd le a tasakot, és egy éjszakára tedd hűtőbe. Másnap a bepácolt bárányt helyezd egy tálba a zsírosabb oldalával felfelé, önts rá picit a pác levéből, fedd le alufóliával, majd 220 fokra előmelegített sütőbe csúsztasd be. Süsd nagyjából 20 percig, majd fordítsd meg, és a hőfokot is vedd le 170-180 fokra. Innentől kezdve körülbelül két-három órát süsd, egészen addig, míg a hús leválik a csontról. Ekkor vedd le a fóliát, pirítsd még 5-10 percet, ennél tovább semmiképpen, mert kiszárad a hús, és már tálalhatod is.


Mandulás baklava

Hozzávalók:

  • ½ kg baklava v. leveles tészta
  • 2 csésze finomra darált mandula
  • 1 ½ csésze friss vaj
  • ½ csésze cukor
  • 1 evőkanál fahéj

A sziruphoz:

  • 3 csésze cukor
  • 1 csésze méz
  • 2 csésze víz
  • őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg


Egy mély tálban összekeverjük a darált mandulát a cukorral és a fahéjjal. Egy kis tepsit vagy sütőformát kivajazunk és kibéleljük a vajjal enyhén megkent tésztalapokkal. Megkenjük a mandulás töltelékkel, majd ismét vajjal megkent tésztalapot teszünk rá. Erre ismét tölteléket, s ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalóink (akár 6-8 rétegben is). A tetejére tésztalap kerüljön. A legfelső réteget éles késsel rombuszokra vágjuk még sütés előtt, majd kevés vízzel meglocsoljuk. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk, és kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük a szirupot. Egy edényben felolvasztjuk a mézet, majd a fűszerekkel és a vízzel kb. 15 percig forraljuk. Kivesszük a tepsit a sütőből, és még melegen a forró sziruppal bőven megkenjük. Az előzetesen bevágott rombuszvonalak mentén felvágjuk a süteményt.

Címkék: lovász lászló   sztárrecept

2013. december 17. 11:18



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség