HAL A TORTÁN
Kárász Róbert menüje

Véres hurka, Padlizsánkrém, Marhalábszár leves, velős csonttal, Brokkolikrémleves, Steak, Tejszínes laskagomba-ragu, tagliatelle tésztával, Csoki szuflé

ELŐÉTEL

Véres hurka és padlizsánkrém

Véres hurka 5 fő részére

Hozzávalók:
2 karika hurka

Elkészítés:

A hurkákat egy serpenyőbe helyezzük, majd 1,5dl vizet öntünk alá és a 180 fokos, előmelegített sütőben, 15-20 percig sütjük. (Érdemes figyelni, hogy ne durranjanak ki.) Amikor megsült, lehűtjük, és egyenletes karikákra vágjuk, végül uborkakarikákkal tálaljuk.

Padlizsánkrém (3-4 fő részére)

Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- só
- bors
- 1,5 dl tejföl
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, félbavágjuk, és megsózzuk. Állni hagyjuk körülbelül 20 percig. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük. Légkeverés mellett puhára sütjük, amíg kissé megbarnul a padlizsán húsa. Ezután kivesszük, kikaparjuk a belsejét, sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk az összepréselt fokhagymát, és a felkockázott, megdinsztelt vöröshagymát. Hozzákeverjük a tejfölt, végül botmixerrel pépesítjük. Pirítóssal tálaljuk.

 

Marhalábszár leves, velőscsonttal
(kuktában készítve)


Hozzávalók:
- 30-40 dkg marhalábszár
- 3-4 közepes velőscsont
- sárgarépa
- gyökér
- zeller
- karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egész borsszemek
- 1 ek. só

Elkészítés:
Hideg vízbe beletesszük a marhalábszárat (akár egészben is lehet). Megvárjuk, amíg a hab megjelenik, amelyet gondosan leszedünk a víz tetejéről, amíg tiszta nem lesz a húslé. A velős csontok végét megsózzuk (ez kissé megakadályozza, hogy a velő főzés közben kifolyjon) és beletesszük a vízbe, majd 10 perc múlva a zöldségeket is hozzáadjuk az egész borsszemekkel és az 1 ek. sóval együtt. A kukta fedelét alaposan ráhelyezzük és lezárjuk. Addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a szelep fel nem emelkedik teljesen. Ezután levesszük körülbelül a felére a tűzhely fokozatát, és innentől számítva körülbelül 15 percig hagyjuk főni a kuktában. Negyed óra után levesszük a tűzhelyről, hideg víz alá tesszük a kuktát, és amikor kiengedi a nyomást, levesszük a tetejét. A levest leszűröm, a húst, a csontot és a zöldségeket külön tálaljuk. A velős csontokból kikaparjuk a velőt, pirítóst készítünk mellé, amit fokhagymával dörzsölünk be, majd a rákent velőt sóval és őrölt borssal fűszerezzük. A pirítóst a levessel együtt érdemes fogyasztani.


Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
- 40 dkg brokkoli
- 2 dl tejföl
- 1 ek. finomliszt
- 2 dl húsleves alaplé
- só, bors

Elkészítés:
A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, utána leszűrjük, de a sós léből érdemes egy picit félre tenni.
Körülbelül 1 literre higítjuk a húsleves alaplével, és a sós brokkoli lével. Mellétesszük a brokkolit és összeturmixoljuk. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk az összeturmixolt brokkolit. Menet közben tudjuk higítani, vagy éppen sűríteni, utólag lehet fűszerezni is.


Steak

Hozzávalók:

- 10-12 szelet bélszín

Elkészítés:
A bélszínszeleteket a sütés előtt bepácoljuk egy kis olívaolajba, sózzuk és borsozzuk. Két órával később kevés zsíron, erős lángon mindkét oldalát átsütjük 1,5 percig. Steak burgonyával tálaljuk.

Borsmártás:
Hozzávalók:
- 1 kk négyszínű bors (durvára őrölve)
- 5 dkg margarin
- 0.5 evőkanál liszt
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 dl tej
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- fokhagymapor ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta a borsot. Ezt - tűzről levéve - beszórjuk egy kevés liszttel és pirospaprikával. Felengedjük a 2 dl tejjel, és csomómentesre keverjük. Belerakjuk a többi ízesítőt is. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, megvárjuk, míg besűrűsödik.


Tejszínes laskagomba-ragu, tagliatelle tésztával

A tésztát enyhén sós vízben fogkeményre főzöm. Amíg a tészta fő, elkészíthető a ragu.

Hozzávalók:
Raguhoz
- 25 dkg laska gomba
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk fehérbors
- 2 dl főzőtejszín
- só

Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, forró olajon megdinszteljük. Mellétesszük a laska gombát, fél dl vízzel felöntjük, fogkeményre pároljuk. Melléöntjük a főzőtejszínt, közben fűszerezzük, és hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A leszűrt tésztát a raguval összekeverve tálaljuk.


Csoki szuflé

Hozzávalók:
- 180+90g jó minőségű étcsoki
- 70 ml tejszín
- 3 tojás
- 3 tojássárgája
- 8 ek kristálycukor
- 4 ek liszt
- 140 g vaj

Elkészítés:
Előző este elkészítjük a soufflék töltelékét (ganache): 90 g csokit és a tejszínt összeforraljuk. Hagyjuk állni egy darabig, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük körülbelül fél órára. Ekkor kivesszük, és 6 db golyót formázunk belőle. Ezeket felhasználásig a mélyhűtőbe rakjuk. A csokit felolvasztjuk a vajjal együtt, majd lehűtjük.
A tojásokat és a sárgájákat a cukorral együtt habosra verjük, majd hozzákeverjük a lisztet is. Mikor a csokis keverék kihűlt, azt is hozzákeverjük. Kivajazzuk a soufflé-formákat. A tojásos-lisztes keverékből egy evőkanálnyit rakunk bele, erre jön a mélyhűtőből kivett csokigolyó, majd még egy kanál keverék. Ha csokivulkánt szeretnénk, magasabbra rakjuk a golyót, és csak egy vékony réteg tészta kerüljön rá. Előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül negyed óra alatt elkészül, amikor a sütik teteje teljesen megrepedezik.

Címkék: kárász róbert   recept   sztárrecept

2014. február 21. 9:32



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség