HAL A TORTÁN
Gáspár Laci menüje

Lencseleves gazdagon


Hozzávalók:
- 1/2 kg lencse
- 3 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- pirospaprika
- ecet
- cukor
- só
- babérlevél
- tárkony
- 1 szál füstölt kolbász
- 2 pár virsli

Elkészítés:
A lencsét előző nap este beáztatjuk. Másnap 4 liter vízben feltesszük főni. Amikor félig megfőtt,akkor beletesszük a karikákra vágott zöldségeket, fűszereket, a karikákra szelt füstölt kolbászt is, majd puhára főzzük. Zsemleszínű, hagymás rántást készítünk, amivel berántjuk a levest. Ezután még teszünk bele 3 db karikákra vágott virslit, belefőzzük, végül ecettel ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.


Töltött paradicsom



Hozzávalók:
(4 személyre)
- 60 dkg paradicsom
- 2 dkg vaj vagy margarin
- 12 dkg fokhagymás sajt
- 1 dl 12 %-os tejföl
- 1 tojás
- 1 dkg búzacsíra
- 4 dkg zsemlemorzsa
- metélőhagyma
- kakukkfű
- rozmaring
- só

Elkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk és héját lehúzzuk. Elfelezzük és kiszedjük a belsejüket. A tejfölt, a tojást, a búzacsírát és a reszelt sajt nagyobb részét összekeverjük és kakukkfűvel, rozmaringgal, szeletelt metélőhagymával, kevés sóval ízesítjük. Annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, amennyit felvesz. Megtöltjük a paradicsomokat és két felet egésszé illesztünk össze. Vajjal vagy margarinnal kikent tűzálló tálba sorakoztatjuk őket és a tetejükre sajtot szórva, forró sütőben megsütjük.

 


Aranygaluska

 

Hozzávalók:
a tésztához:
- 30 dkg finomliszt,
- 2 dkg friss élesztő
- 2 1/2-3 dl tej,
- 5 dkg margarin,
- 1 tojás sárgája,
- csipetnyi só;
a tetejére:
- 10 dkg darált dió,
- 15 dkg margarin,
- 10 dkg porcukor.

Elkészítés:
1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, de ne híg tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következő réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az első sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütőbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hőfokon 35-40 percig sütjük.
 

 

Címkék: gáspár laci   sztárrecept

2014. január 13. 11:37



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség