HAL A TORTÁN
Mészöly Kálmán menüje

Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók
• 1 db filézett csirkemell
• 1 db kis fej vöröshagyma
• 10 dkg gombafej (csiperke)
• 10 dkg zöldborsó
• 1 db sárgarépa
• 1 db petrezselyemgyökér
• 2 dl tejszín
• 1 evőkanál liszt
• 0.8 liter csirkealaplé (vagy víz)
• olaj
• só, bors
• tárkony
• petrezselyem

Elkészítés: A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. A csirkemellet kisujjnyi kockákra vágjuk, és beledobjuk a hagymába, fehéredésig pirítjuk. Ekkor felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk (ha nincs, akkor 8 deci vízben felfőzött 1,5 csirkehúsleves kocka is megteszi). Beletesszük a zöldborsót, a négybe vágott (lehetőleg apró fejű gombát vásároljunk) gombafejeket, a zöldséget. Ha a belevalók megpuhultak, beletesszük a csipet tárkonyt. ( Vigyázzunk, a tárkony erőteljes ízt ad, és csak a főzés végén szabad beletenni, mert megkeseredik.) A tejszínből a liszttel habarást készítünk, és a hőkiegyenlítés módszerét alkalmazva a levest besűrítjük. Egyet forraljuk, és kész.

 


Vadasmarha

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg kb. ujjnyi vastag szeletekre vágott marhahús (felsál, rostélyos vagy lábszár)
  • 1 kg megtiszított (megpucolt) és felkarikázott sárgarépa
  • 1/2 kg megtiszított (megpucolt) és felkarikázott fehérrépa
  • 1 nagy fej felkockázott vöröshagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 2,5 dl tejföl (ha egy kis főzőtejszínt adunk hozzá csak még selymesebb szószt kapunk)
  • ízlés szerint mustár (kb. 1-2 csapott ek.)
  • kevés (1 kk. cukor)
  • só, bors

Elkészítés: A kétféle felkarikázott répát, a hagymát és a hússzeleteket egy nagyobb lábosba rendezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. 2-3 púpos kávéskanál sót teszünk bele, babérlevéllel fűszerezzük és közepesnél alacsonyabb lángon lefedve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul (kb. 1,5-2 óra, de kuktával a főzési idő kb. fél órára csökkenthető). Az időközben elfőtt vizet pótolni kell.  A megfőtt húsokat kiszedjük és nekifogunk a szósz elkészítéséhez. A répákat a saját levével összeturmixoljuk. Mustárral, piciny cukorral, borssal és szükség szerint sóval ízesítjük. Tejföllel behabarjuk. Hagyjuk felforrni, majd a húsokat visszatesszük és átmelegítjük a szószban (de már ne forraljuk!). Utánaízesítjük, ha szükséges sóval és/vagy borssal és/vagy mustárral.

Desszert - Túrótorta eperrel

Tésztához:

  • 3 tojás
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 3 dkg keményítő

Krémhez:

  • 1/2 kg túró
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 ek cukor
  • 2 dl tejszín
  • 250 g mascarpone

Díszítés:

  • eper
  • mandulaforgács

Elkészítés: A tojást és a cukor alaposan felverjük, hozzáadjuk az olajat, ezzel is habosra verjük. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, a keményítővel, majd beleforgatjuk a tojásba. Megsütjük, kihűtjük. A tejszínt felverjük, a mascarpone-t habosra keverjük.  A túrót is összehabosítjuk a cukorral és a citrommal, majd mind a hármat óvatosan összekeverjük, és a tésztára kenjük. 1-2 óráig hűtőben pihentetjük. Eperrel és mandulaforgáccsal díszítjük.

Címkék: mészöly kálmán   sztárrecept

2013. december 12. 13:08



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség