HAL A TORTÁN
Sarka Kata menüje

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 dl tejszín
  • 1 l húsleves-alaplé
  • 1-2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • Elkészítés:

Elkészítés:
A tökkel kezdjük! Hámozzuk meg, távolítsuk el a magokat, majd vágjuk minél apróbb kockákra. A hagymát is tisztítsuk meg, kockázzuk fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverjünk rajta párat, majd öntsük fel a húslevessel. Főzzük a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsük az egészet. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsuk meg némi só társaságában, és ezekkel fogyasszuk a levest.

 


Szűzérme édesburgonyával és vörösboros gombamártással

Szűzérme hozzávalók:

  • 2 kg szűzérme
  • steakfűszer
  • bors
  • rozmaring
  • kakukkfű

Elkészítés:
A szűzérmét lehártyázzuk, aztán steakfűszerrel és durvára őrölt borssal fűszerezzük. Serpenyőben elősütjük, hogy kérge legyen, majd 170-180 fokos sütőben megsütjük. A végén rozmaringot és kakukkfüvet szórunk rá. A burgonya tallérokat bő olajban kisütjük.

Gombamártás hozzávalók:

  • mirelit gomba vagy friss vargánya
  • vöröshagyma
  • vörösbor
  • áfonya
  • bacon lekvár
  • pici étkezési keményítő
  • só,bors
  • kakukkfű

Elkészítés:
A gombát hideg vízbe áztatjuk, szűrővel kiszedjük.
Bacont megpirítjuk, majd rádobjuk a felkockázott vöröshagymát. Teszünk hozzá vörösbort, áfonyát, és legvégül a gombát. Még az ízesítéshez szükséges só, bors, kakukkfű,lekvár és pici étkezési keményítő.

Gumisüti

 Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 4 cs zselatin
  • 1,5 ek kakaó
  • porcukor
  • 4 dl málnaszörp
  • 2 pohár tejföl
  • víz

Elkészítés:
Az első réteghez 3 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot és 5 evőkanál porcukrot habosra keverünk egy műanyagtálban, majd a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük. 1,5 dl vízben 2 evőkanál zselatint forrásig simára keverünk. Mikor felfőtt, a zselatin melegen hozzákeverjük a tojássárgájához. A formába öntjük, ez lesz a legalsó lap. Fél órára a hűtőbe tesszük. A második réteget ugyanúgy készítjük, mint az elsőt, annyi különbséggel, hogy a tojássárgájához 1,5 evőkanál kakaót keverünk. Ráöntjük a már hűtőben lévő rétegre.
A harmadik réteghez 2 pohár tejfölt, 7 evőkanál porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot simára keverünk, majd 1,5 dl vízzel 2 evőkanál zselatint forrásig keverünk, hozzá adjuk a tejfölhöz, ráöntjük a 2. rétegre. Ezt is hagyjuk a hűtőben hűlni.
A negyedik réteghez 4 dl málnaszörpöt összekeverünk 2 evőkanál zselatinnal és 2 dl forralt vízzel. Ezt ráöntjük a 3. rétegre, és fél órára a hűtőben állni hagyjuk.


Fanta szelet


Hozzávalók a tésztához:

  • 6 db M-es tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2 ek (holland) kakaópor
  • 7 dkg olvasztott vaj, vagy étolaj
  • csipet só
  • A túrókrémhez:
  • 50 dkg félzsíros tehéntúró (ezüst papírban)
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj, vagy Rama
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek citromlé
    A tetejére:
  • 7 dl szénsavas narancsos üdítő
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor

Elkészítés:
A sütőt 180 fokosra fűtjük. Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel összekeverjük ameddig besűrűsödik, és sok kis légbuborék keletkezik benne.
A lisztben elkeverjük a kakaót és a sót, a gép legalacsonyabb fokozatán kanalanként hozzákeverjük a lisztes keveréket a vajjal. (Sütőpor nem kell!)
Határozott mozdulattal a munkalaphoz ütögetjük a keverőtálat, - így a felesleges légbuborékok eltávoznak -, majd kikent, közepes méretű tepsiben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Ameddig sül a piskóta, a vajat a cukorral habosra keverjük, a túrót több részletben elkeverjük benne, citromhéjjal és citromlével ízesítjük.
A tetejéhez 5 dl üdítőt felteszünk forrni, 2 dl-rel pedig kikeverjük a pudingot a cukorral. A forrásban lévő üdítőbe keverjük a pudingos üdítőt, és folyamatosan keverjük sűrűsödésig, majd hirtelen langyosra hűtjük.
A kihűlt piskótára rákenjük a túrókrémet, elsimítjuk a pudingos keveréket, és hűvös helyen dermesztjük tálalásig.

Címkék: hal a tortán   hal a tortán_extra   sarka kata   sztárrecept

2013. november 28. 16:56



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség