HAL A TORTÁN
Hargitai Bea menüje

Húsleves

Hozzávalók:
- fél tyúk
- 1 kg karajcsont
- 3 db nagyobb sárgarépa
- 3 db nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zeller
- 1 db kisebb karalábé
- 1 db vöröshagyma
- 1 db nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor zellerzöld
- 2-3 db káposztalevél
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- fél marék egész bors
- 2-3 szem szegfűszeg
- 2-3 szem szegfűbors
- 10-15 szem köménymag


Elkészítés:
A tyúkot és a csontot hideg vízben áztatjuk, jól kimossuk, és hideg vízben feltesszük főzni. Ha felforr, megsózzuk, utána leszedjük a habját. Beletesszük a megtisztított zöldségeket és fűszereket. Lassú tűzön főzzük 2 óra hosszat. Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük. Leszűrjük és cérnametélttel tálaljuk. A megfőtt tyúkot és a húsos csontot mellé kínáljuk.


Párolt lilakáposzta kacsacombbal

Párolt káposzta hozzávalói:
- 1 kg lilakáposzta
- 6-8 ek cukor (ízlés szerint )
- kb 150 ml jó minőségű repceolaj
- 1-2 tk őrölt kömény
- só
- 1 citrom leve
- 100-150 ml jó minőségű, száraz vörösbor

Elkészítés:
A káposztát amilyen vékony szálakra csak tudjuk, felaprítjuk. Nem sózzuk be előre, és nem csavargatjuk! Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a cukrot és hagyjuk aranyszínűre karamellizálódni. Nem szabad kavargatni, csak mozgatni az edényt! Beletesszük a káposztát, jól átforgatjuk az olajos karamellben és ízlés szerint megsózzuk. Hozzátesszük a köményt, a citrom levét és egy részét a bornak. Lefedjük, és hagyjuk párolódni. Közben azért kavargassuk, vigyázzunk, nehogy leégjen! Ha eltűnik a leve, mindig kevés bort öntünk utána és puhára, készre pároljuk.

Kacsacomb hozzávalói:

- 6 db kacsacomb
- só

Elkészítés:
A szépen megtisztított, sütésre előkészített kacsacomboknak a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, és jól besózzuk. A sütőt felforrósítjuk 220 °C -ra. Egy tepsibe fektetjük a combokat a bőrükkel lefelé, és betesszük a forró sütőbe. Addig hagyjuk így őket, míg világos aranybarna lesz a bőrük. Ezalatt tökéletesen kisül az összes zsírja! Kb. 45-60 perc.
Ha nagyon sok zsírja lett, nyugodtan kiszedhetünk belőle, elég a további sütéshez kb. 0,5 cm magasan a zsír a tepsiben, mert úgyis fog még kisülni belőle. Vegyük vissza a sütő hőfokát 190-200°C-ra! Ekkor megfordítjuk a combokat, és így is sütjük egy ideig, míg a húsos oldal is aranybarna lesz. Kb. 25-30 perc.
Ha fiatal kacsát sikerült vásárolnunk, akkor ennyi idő alatt tökéletesen puha, omlós lesz a hús.

 

Rákóczi túrós


tésztához hozzávalók:
- 240 g liszt
- 120 g vaj
- 60 g cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 cs sütőpor
- 1 citrom reszelt héja

töltelékhez:
- 500 g túró
- 100 g cukor (vaníliás cukor vagy vaníliaesszencia is mehet bele)
- 3 db tojás
- 50-100 g mazsola
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- pár ek savanykás baracklekvár

habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 120 g porcukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd a hűtőben egy félórás pihenőt engedünk neki.
Sütőpapíron kinyújtjuk, majd egy nagyobb téglalap alakú tepsibe tesszük. 180 fokon világos zsemleszínűre sütjük. Közben a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojások sárgájával. A fehérjéket külön felverjük és óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. Végül hozzáadjuk a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát és a zsemlemorzsát.
A félig sült tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük a baracklekvárral, majd a túrókrémmel. Visszatoljuk sülni.
Utolsó lépésként a tojáshab készül. Itt csak azután kell beletenni a cukrot, miután a fehérjét már felvertük. Látszólag soha nem lesz belőle újra hab, de nem kell megijedni. Kitartóan dolgoztatni kell a robotgépet (vagy a férjet) és egyszer csak kész lesz a tükörfényes, kemény habcsoda, ami akkor sem esik ki az edényből, ha a feje tetejére állítjuk.
A habot a kész tésztára simítjuk, egy késsel kicsit megcifrázzuk, aztán visszatoljuk a sütőbe, amíg egy kis színt nem kap.

Címkék: hal a tortán   hal a tortán_extra   hargitai bea   sztárrecept

2013. november 14. 10:30



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség