HAL A TORTÁN
Harsányi Levente menüje

Sült libamáj mákos kalács ágyon tokaji mártással

Hozzávalói:
- mákos kalács
- 40 dkg hízott libamáj
- só, bors
- 10 dkg vaj
- 2 dl tokaji furmint
- egy marék aranymazsola

Elkészítés:
A májból négy-öt kisujjnyi vastag szeletet vágok, közvetlenül sütés előtt sózom, picit borsozom, majd forró vajban (kb.6 dkg) hirtelen megsütöm, ez kb. 3 perc. Ha megsült, tányérra szedem, melegen tartom.
A tokaji mártáshoz a visszamaradó vajba öntöm a bort, erős lángon elpárologtatom az alkoholt, hozzáadom a mazsolát, pár percig rotyogtatom, majd kb. 5 dkg vajjal kevergetve besűrítem.

 

Sült kacsamell narancsos áfonyamártással


Hozzávalók:
- 1 db kacsa
- só
- bors
- zsír


Hozzávalók a narancsos mártáshoz:
- 1,5 ek porcukor
- 1 ek fehérbor
- 2 nagy narancs leve
- 1 dl víz
- 1 dl húsalaplé
- 1 tk étkezési keményítő


Elkészítés:
A kacsát feldaraboljuk, sózzuk és borsozzuk, majd kevés zsíron a kacsa zsírjában megsütjük.
A narancsokat a héjuktól megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk az egyiket, a másik levét pedig kifacsarjuk. Egy kis lábasban a cukorral és a borral feltesszük főni, mikor megpuhul, ráhintjük a keményítőt, a húslevessel és a vízzel végül felengedjük.

 

T-bone steak barnamártással

Hozzávalók:
- 1 kg T-bone steak
- só,bors
- olaj
- vaj

Elkészítés
A húst megsózzuk, borsozzuk, és nagyon forró serpenyőben először csonton sütjük 2 percet, majd bőrén is ugyanennyit. Végül még két percet sütjük mindkét oldalán.. Ha ez megvan, tányérra tesszük, rakunk rá egy kis vajat, és legalább öt percig pihentetjük. Végül levágjuk a csontról, és tálaljuk.

Barnamártás:

Hozzávalók:
- 60 dkg kisebb darabokra vágott borjúcsont
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 5 dkg paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek liszt
- 2 ek cukor
- őrölt feketebors
- olaj
- kristálycukor
- kakukkfű
- só


Elkészítés:
Vegyük elő legszebb leveses fazekunkat, öntsünk bele kevés olajat, hevítsük fel, majd tegyük bele a felaprózott csontot, és dinszteljük meg. Szeleteljük bele a répát, a gyökeret, a hagymát és a zellert. Hintsük rá a cukrot, pirítsuk tovább, amíg szép karamellszínű lesz. Akkor adjuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk tovább, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Öntsük nyakon 2 liter vízzel, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítsük. Forraljuk fel nagy lángon, majd fedő alatt, legalább 3 óráig főzzük. A végén pedig habarjuk.


Áfonyás babapiskóta


Hozzávalók:
- 25 dkg babapiskóta
- 25 dkg mascarpone
- 1 cs vaníliás puding
- 4 dl tej
- 20 dkg nyírfacukor
- 15 - 20 dkg áfonya
- 1 tk citromlé
- 1-2 ek cukor


Elkészítés

A babapiskótát apróbb darabokra tördelem. A tasakon található leírás szerint elkészítem a pudingot, majd hűlni hagyom. Az áfonyát megmosom (ha mirelit
, akkor felengedem), majd a citromlével és a cukorral addig melegítem, amíg levet kezd ereszteni, majd félreteszem hűlni.

A teljesen kihűlt pudingot robotgéppel összedolgozom a mascarponéval. Egy jénai tál aljára babapiskótát rétegezek, erre ráöntöm a krém felét, újabb réteg piskóta, majd a maradék krém. Végül a krém tetejére kanalazom a kihűlt mártásos áfonyát.
 

Címkék: hal a tortán   hal a tortán_extra   harsányi levente   sztárrecept

2013. november 11. 13:02



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség