HAL A TORTÁN
Kasza Tibi menüje

Hortobágyi húsos palacsinta zombi ujjakkal, Paradicsomos húsgombóc rémesen, Temetői puding

Hortobágyi húsos palacsinta zombi ujjakkal


Hozzávalók
A paprikás csirkéhez
- 1,5 kg csirkemell
- 3 db csirkecomb alsó, fogós
- 1 csokor kapor
- 2 fej vöröshagyma
- 175 g tejföl
- 175 g joghurt
- 1 ek liszt
- 4 ek olaj
- 2 db kisebb paprika
- só
- 6 pohár víz vizespohár
- köménymag szemes
- bors
- pirospaprika édes-nemes
- gulyáskrém
A palacsintához
- 4 db tojás
- 1 csipet cukor
- 1 csipet só
- 1/2 kg liszt
- 1/2 liter tej
- 1 pohár szénsavas ásványvíz vizespohár
- 2 ek olaj


Elkészítés
A húsokat alaposan megmossuk, megtörölgetjük, a hagymát felaprítjuk. Az olajat egy nagy és mély nyeles teflonserpenyőben felrakjuk melegedni.
Ha az olaj felforrósodott, akkor beledobjuk a hagymát és a köménymagot, mert ez utóbbi fűszer az aromáit a forró zsiradékban engedi ki és úgy hasznosítjuk. Rátesszük a csirkecombokat és a piruló hagymával forgatjuk, majd ha kezdi az olaj megpirítani, akkor az előzőleg kockákra vágott csirkemellet is közé tesszük. Ha a húsok már mind jól átpirultak, és levet is eresztettek, csakis akkor szórjuk rá a paprikát (por és karikákra vágott zöldség), a sót és ízlés szerint a gulyáskrémet. Felöntjük 6 pohár vízzel és fedő alatt párolódni, puhulni hagyjuk.
Ha a paprikás csirke "leve" elfő, akkor utántöltjük mindaddig, amíg meg nem puhul a fedő alatt. Ha a hús megpuhult, akkor egy evőkanál lisztet a joghurttal és a tejföllel összekeverünk, adunk hozzá gulyáskrémet, majd az apróra vágott kaprot és elkeverjük a hússal, így lesz igazi finom szaft, amivel még összefőzzük egy kicsit, majd lehúzzuk a tűzről.
A palacsintához a tojásokat felverjük, sót, cukrot adunk hozzá egy-egy kiskanállal, a lisztet is, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, amíg egy egyenletes masszát nem kapunk. A sűrűség és a letapadás elkerülése érdekében felöntjük ásványvízzel (régebben szóda) és azzal is felverjük. Olajat melegítünk egy kis lábasban, majd 1 kiskanálnyit adva a palacsintasütő serpenyőbe a folyékony tészta alá, a palacsintákat megsütjük.
Ha elkészültek a palacsinták és a paprikás csirke kissé hűlt, akkor egy lukacsos, nyeles kiemelővel kivesszük a húsokat, amiket késsel egészen apróra vágunk. Nem baj, ha egy kis szaft megy mellé, ez lesz a töltelék. A palacsintákat kb. két evőkanál hússal megtöltjük. Egy evőkanál olajat teszünk egy tepsibe, a megtöltött palacsintákat sorban elhelyezzük benne, majd a szaft felével meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki az összesütéskor. 250 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Külön melegített szafttal forrón tálaljuk.

Paradicsomos húsgombóc rémesen


Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- 1 csésze rizs
- 1 kis hagyma
- 1 db tojás
- 1-2 doboz paradicsompüré
- só
- bors
- ételízesítő
- leveskocka
- 2-3 db babérlevél


Elkészítés:
A hagymát a darált húshoz adom, és a rizzsel, a fűszerekkel és a tojással formázható keveréket készítek. Egy nagyobb edényben kb 2 liter vizet forralok, beledobom a leveskockát. Amikor forr, lobog, a húsos keverékből kézzel kisebb alma nagyságú gombócokat formázok, és a forrásban lévő lébe teszem, lefedem, és kb. 1 órát közepes lángon főzöm. Egy idő után kiveszek és kettévágok egy gombócot, ellenőrzöm, hogy a közepén is puha-e a rizs. Ha igen, tálra szedem.
A paradicsompürét kevés vízzel és 1 evőkanálnyi liszttel simára keverem, és a főzőlébe öntöm. Felfőzöm, és ízlés szerint cukorral, sóval ízesítem. A gombócokat visszahelyezve, tejföllel meglocsolva tálalom, esetleg sós vízben főtt burgonyát is kínálok hozzá.


Temetői puding


Hozzávalók:
- puding por
- ½ l tej
- cukor
- keksz a díszítéshez


Elkészítés:
A pudingpor összekeverjük a tejjel, lassú tűzön addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Közben ízlés szerint cukrot adunk hozzá. A végén kekszet reszelünk rá.
 

Címkék: kasza tibi   sztárrecept

2013. november 1. 15:54



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség