HAL A TORTÁN
Gáspár Laci menüje

Tatár bifsztek, Hízott libamáj, tokaji aszús mártásban krumplipürével tálalva, Brownie fagyival

Tatár bifsztek

Hozzávalók:
- 60 dkg marhabélszín esetleg hátszín
- 2 mk őrölt fekete bors
- 2 ek mustár
- olaj
- 3-4 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 1 kk pirospaprika,
- 1 mk Worcester-szósz
- 1 kiskanál ketchup
- só
- vöröshagyma

Elkészítés:
A bélszínt először pácolni kell. Ehhez a vékony, fehér hártyáját lefejtjük, majd a húst a fele borssal és a fele mustárral bedörzsöljük. Egy akkora tálba tesszük, amekkorába épp belefér, majd annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, és hűtőszekrényben érleljük 3-4 napon át. Az étel készítésekor az érlelt húst ledaráljuk vagy – az eredeti recept szerint – késsel apróra vágjuk. Egy tálba rakjuk a tojássárgájával, a puha vajjal, a maradék borssal és mustárral, a pirospaprikával, a Worcester-mártással, a ketchuppal, a sóval és a vöröshagymával, majd alaposan összedolgozzuk. Megkóstoljuk, ha kell, még ízesítjük, majd egy tálba tesszük, jól elsimítjuk. Ezután olajat töltünk rá, hogy ellepje, ez lesz a „szigetelés”, hogy a hús ne barnuljon meg. Letakarva, hűtőszekrényben 1-2 napig is eltarthatjuk így. Tálaláskor az olajat leöntjük róla, és már tálalhatjuk is, de ne feledkezzünk meg a hozzáillő forró pirítósról sem.

Hízott libamáj, tokaji aszús mártásban krumplipürével tálalva

Hozzávalók:
- 50 dkg hízott libamáj
- 50 dkg libaháj
- 1 fej vöröshagyma
- kevés víz

Elkészítés:
A májat megmossuk, majd levágjuk róla a hártyát, az ereket, ha van rajta, akkor a zöld, epés részt is. Ha azt szeretnénk, hogy szép, világos színűre süljön, akkor körülbelül egy órával a sütés előtt áztassuk be tejbe vagy hideg vízbe. A hájat szintén megmossuk, majd óvatosan szárazra töröljük. Kockázzuk fel, és az apróra vágott vöröshagymán olvasszuk ki a zsírját. Ez körülbelül fél óra, ezalatt néhányszor keverjük meg. A kisült zsírt szűrjük át egy másik lábosba, és nagyon óvatosan csúsztassuk rá a lecsepegtetett májat. Fedjük le, és kezdjük el sütni lassú tűzön. Ízlés szerint sózzuk. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy jó-e már, ha még vér folyik belőle, akkor süssük tovább. Ha már puha állagú, és nem folyik semmi belőle, akkor készült el! Tegyük óvatosan egy tálba, öntsük rá a zsírt - így tovább tárolható.

Brownie, vanília fagyival

Hozzávalók:
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- fél tasak vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 10 dkg darált dió
- 7,5 dkg liszt
- vanília fagylalt

Elkészítés:
A vajat vagy a margarint egy nagyobb tálban gőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá az apróra vágott étcsokoládét, és kevergessük, amíg a csoki nagyjából feloldódik a vajban. Hagyjuk a masszát egy kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a 2 egész tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, végül a diót és a lisztet. A masszát öntsük kivajazott, lisztezett tepsibe, és előmelegített sütőben süssük 20 percig 180-as hőfokon. Akkor jó a tésztája, ha a brownie belseje még lágy a sütés végén. Langyosan szeleteljük fel, de a formából csak akkor ajánlatos kivenni, ha teljesen kihűlt.
Kevés kakaóporral vagy csokiforgáccsal díszíthetjük, vaníliafagyival vagy madártej jégkrémmel tálaljuk. Isteni!

Címkék: gáspár laci   sztárrecept

2013. október 22. 11:07



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség