HAL A TORTÁN
Szívós Márton menüje

Mozzarella di Bufala rukkolaágyon, szárított paradicsommal,

Mozzarella di Bufala rukkolaágyon, szárított paradicsommal

Hozzávalók:
- 4 db (egyenként 125 gr súlyú) bivalytejes mozzarella
- 100 gr friss élénk zöld ruccola
- 200 gr olajban eltett szárított paradicsom
- extra szűz olívaolaj
- durvára őrölt friss bors
- frissen őrölt só
- borecet, vagy fehér balzsamecet
- friss bazsalikomlevelek (díszítéshez)

Elkészítés:
Tálalás előtt húsz perccel a hideg (hűtőből kivett) sajtokat langyos vízfürdőbe helyezzük! A kérge így kellemes hőmérsékletű lesz, míg belül hideg marad. Így tudjuk elérni a legkedvezőbb íz hatást! Lapostányéron elteregetjük a megmosott és leszárított rukkolaleveleket (rukkolaágy), az apróra vágott szárított paradicsommal megszórjuk azt. Finoman sót őrlünk rá, majd borsot. Ezt követően permetezzük meg az ecettel, majd legvégül finoman csorgassuk rá az olajat. A sorrend fontos! Ha elkészült az "ágy", akkor a közepére helyezzük a kis sajttasakot. A nyakán lévő szalagot mindenképpen távolítsuk el, ha szeretnénk a batyut fentről lefelé kicsit be is vághatjuk, hogy a belsejében lévő lágy rész szépen kicsorduljon. A hófehér sajton ízléses dísz lehet néhány levél friss bazsalikom.

Szivós Marci karácsonyi kacsája

Hozzávalók:
- 4 db kacsamell
- 1 kg vöröshagyma
- 1 üveg száraz Tokaji Szamorodni
- 2 fej fokhagyma
- 1 kg só
- 1/2 kg lila hagyma
- vaj
- málnalekvár
- 80 dkg vegyes aszalt gyümölcs (barack, áfonya, szilva...)
- 2 kg krumpli

Elkészítés:
A francia kacsamellet beirdaljuk, fokhagymával bekenegetjük, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk és minimum két órát állni hagyjuk. Miután állt, teflonserpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk, majd tepsibe rakjuk, rászórjuk az 1kg karikára vágott hagymát és az aszalt gyümölcsöket. 1 dl tokaji szamorodnival felöntjük és lefóliázva 1 órát sütjük. Az egy óra elteltével a fóliát levesszük és megpirítjuk.

Lekváros öntet
A lila hagymát vajon megdinszteljük és megsózzuk, majd málna, meggy, áfonya vagy egyéb piros bogyósgyümölcsű lekvárral felöntjük és összeforraljuk. Hagyományos krumplipürével tálaljuk.

Desszert

 

Hozzávalók:
- 6 dl tej
- só
- vaj
- 5 ek gríz
- 4 tojás
- cukor
- tejszínhabpor
- tejföl

Elkészítés:
A 6 dl tejből sóval, vajjal, 5 evőkanál grízből tejbegrízt főzünk (figyeljünk, hogy lágy maradjon). 4 tojás fehérjét habbá verünk, hozzákeverjük a grízhez – kivizezett tálkákba elosztjuk a mennyiséget. A 4 tojás sárgáját kikeverjük cukorral (4 tojás: 4-5 kanál cukor) felverünk egy tejszínhabport (mindenképp por legyen, a zacskón található utasításoknak megfelelően elkészítve!) és még egy pohár tejföllel az egészből krémet keverünk. A krémet ráöntjük a grízes alapra és ízlés szerint gyümölcsökkel tálaljuk.

Címkék: szivós márton   sztárrecept

2013. október 14. 14:57



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség