HAL A TORTÁN
Havas Henrik menüje

Fokhagymás rák, Birkapörkölt, Mézes-diós tök

Fokhagymás rák

Hozzávalók:
- rák
- olaj
- fokhagyma
- petrezselyem

Elkészítés:
A fagyasztott rákokat kis tűzálló tálkákba tesszük. Olajat öntónk rá és fokhagymával ízesítjük. Sütőben 180 fokon kb 15 percig sütjük. Petrezselymet szórunk a tetejére, majd még egyszer visszarakjuk a sütőbe 15 percre.

Gyöngytyúkleves

Hozzávalók:
- 1 db fiatal gyöngytyúk (1,3 kg)
- 4 db sárgarépa
- 4 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zellergumó
- 1 csokor zellerlevél
- 1 csokor petrezselyemlevél
- 1 darabka kelkáposzta
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 8 szem egész feketebors
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 8 szem borókabogyó
- só
- őrölt chili
- 1 db kisebb babérlevél

Elkészítés:
A gyöngytyúkot megmossuk, feldaraboljuk és a hagymákkal, fűszerekkel hideg vízben feltesszük főni. Kb. 2 órát főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket is, és további fél órán át főzzük.

Birkapörkölt

Hozzávalók:
- 1 kg húshoz
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 dkg zsír
- 2 dkg (1 evőkanál ) piros paprika
- 1 dkg csípős paprika
- 2 dkg (lapos evőkanál) só
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,3 dkg majoránna
- 0,1 db. zöld paprika
- 0.1 db paradicsom
- (0,2 dkg bors)
- csipetnyi szerecsendió !
- 0,05 dl száraz vörös bor (ha öreg a nyersanyag)

Ha nem paprikást, hanem pörköltöt akarunk főzni, akkor a megdinsztelt, bepaprikázott hagymát kiszedjük, az ott maradt zsírba belerakjuk a húst, alulra a csontos részt (az mozgatáskor felcsiszolja a lekozmálni készülő húst). Mikor a fele húsmennyiséget beletettük a fazékba, rászórjuk a paprika és a só felét, gödröt készítünk a hús közepében és beleszórjuk a hagyma felét. A maradék húst is beletesszük a fazékba, ismét szórunk rá paprikát és egy újabb gödörbe hagymát. Lassú tűzön, víz nélkül elkezdjük melegíteni, közben rázogatjuk a fazekat a függőleges tengelye körül, hogy oda ne ragadjon. Lassan "feladja" a levét és főni kezd. Ha a tetején lévő hagyma szétfőtt, mehet bele a többi alkatrész, majd lehet kóstolni, ha kell még sózhatjuk is. Ritkán kell hozzá vizet adni, de azért figyeljünk! Ezzel a módszerrel készült hús sokkal ízesebb, mint a paprikás, de a leve nincs olyan ízletes, mint annak.

Mézes-diós tök

Hozzávalók:
- sütőtök
- méz
- dió

Elkészítés:
A tököket megsütjük. Sütés után a belsejét kiszedjük, mézzel és dióval ízesítjük.

Címkék: havas henrik   sztárrecept

2013. október 11. 11:40



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség