HAL A TORTÁN
ByeAlex menüje

Húsleves, Vadas zsemlegombóccal, Mogyorókrémes kenyér

Húsleves

Hozzávalók:
-1 kg színhús
-50 dkg csont
-50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
-1 közepes fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-10-15 szem bors
-1 körömnyi cseresznyepaprika
-1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice
-1 csokor petrezselyem
-15 dkg kelkáposzta
-1 zöldpaprika
-1 paradicsom
- só
-10-15 dkg leveles tészta

Elkészítés:
Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek - a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük. Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjük, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk. Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest! - előmelegített levesestálba szűrjük. A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.

Vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók:
- 8-10 szelet csirkemell vagy bármilyen más hús, ki mit szeret
- 50 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 db babérlevél
- 10-15 szem egész bors
- só
- mustár
- 10 dkg cukor
- 10 dkg füstölt szalonna apróra vágva, zsírjára pirítva
- 37,5 dkg tejföl

A zsemlegombóchoz:
- 3 db zsemle vagy ennek megfelelő mennyiségű kenyér pirítva, majd felkockázva
- kb. 60 dkg liszt
- petrezselyemzöld
- 3-4 tojás
- víz

Elkészítés:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük. Papírszalvétára szedjük, lecsepegtetjük. Ezután a húsokat egy nagyobb lábasba tesszük. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot és ízlés szerint sót, a szalonnát, a mustárt és a citrom levét rárakjuk a húsra, majd ráöntünk kb. 1 liter vizet, és feltesszük főni. Addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótoljuk. A megpuhult húsokat kiszedjük, majd a babérleveleket és a borsszemeket is.

A zöldségről leszűrjük a levet, majd a zöldségeket botmixerrel összeturmixoljuk, közben olajon karamellizálunk kb. 10 dkg cukrot. Amikor a cukor megbarnult, ráöntjük a zöldségturmixot, kicsit összeforraljuk, elkeverünk benne 2 evőkanálnyi lisztet, majd felengedjük a félretett lével. Jól összeforraljuk az egészet, és a végén 1 nagy pohár tejfölt kis liszttel elkeverve a mártáshoz adunk. Mikor elkezdett forrni, akkor tehetjük bele vissza a feldarabolt húsokat.

Közben elkészítjük mellé a zsemlegombócot, melyhez 3 zsemlét felkockázunk, megpirítunk. A többi hozzávalóból nokedli tésztát készítünk, beetessük a zsemlekockákat, valamint a felaprított zöldség-zöldet. Forró vízben kifőzzük, és lehet is tálalni!

Mogyorókrémes kenyér:

Hozzávalók:
- 1ü mogyorókrém
- szeletelt kenyér

Elkészítés:
A szeletelt kenyereket megsütjük,majd a mogyorókrémmel vastagon megkenjük.

Címkék: byealex   sztárrecept

2013. október 7. 12:26



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség