HAL A TORTÁN
Vajna Tímea menüje

Tom kai gai – Kókuszleves, Pad thai, Sticky rice

Tom kai gai – Kókuszleves

Hozzávalók:
- 1 hagyma aprítva
- 1gerezd fokhagyma
- 2 citromfű
- 6 szelet galang gyökér karikára hámozatlanul
- 6 lime levél csíkokra
- 2 tk piros curry paszta
- 2 ek olaj
- 6 dl húsleves alaplé
- 4 dl kókusztej
- csirkemell csíkokra vágva
- 20dkg laska gomba nagy darabokra vágva
- zöldcitromlé
- cukor
- friss koriander a tetejére
- 1 dl halszósz
- pálmacukor
- chili
- bors

Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, majd beletesszük a curry pasztát, és pár percig pirítjuk. Levesszük a hőt, rádobjuk és megpároljuk a hagymát, fokhagymát. Bele a citromfű (klopfolóval csapjunk rá, hogy felszabaduljanak az aromái) és a lime leveleket. Felöntjük húslevessel, felrakjuk 15 percig főni. Beleöntjük a kókusztejet, amit előtte felrázzunk. Nem forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik. Mehetnek bele a csirkecsíkok és a gomba majd 10 percig főzzük. Citromlével, cukorral és halszósszal kerekítjük ki az ízeket. Tetejére sok friss koriandert és újhagymát szórunk.


Pad thai

Hozzávalók:
- 20 dkg rizstészta
- 1 tk tamarind paszta
- 3 dkg pálmacukor
- 2 ek rizsecet
- 2ek thai halszósz
- csipetnyi szárított chilipehely
- 2 ek olaj
- 1 csokor felkarikázott újhagyma
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 25 dkg apró rák, fagyasztott
- 5 dkg pirított földimogyoró
- kis koriander
- 1 zöldcitrom héja
- 2 marék friss szójacsíra

Elkészítés:
A rizstésztát beleszórjuk egy tálba, leöntjük forró vízzel, majd 15 percig lefedjük alufóliával. Kis serpenyőben felhígítjuk vízzel a tamarind pasztát. Hozzá adjuk a pálmacukrot, rizsecetet, thai halszószt, majd megszórjuk chili pehellyel. Wokba olajat teszünk, közepes tűzön megpároljuk a hagymát, fokhagymát. Belerakjuk a rákot, erősebb tűzön átlátszóra pároljuk. Összeöntjük a másik szósszal és a rizstésztával. Beleöntjük a mogyorót, rázogatjuk 4-5 percig, hogy a lé elpárologjon a tésztáról. Megszórjuk koriander zölddel, meglocsoljuk citromlével, majd friss szójacsírát teszünk rá.

Sticky rice

Hozzávalók:
- rizs
- fél konzerv kókusztej
- cukor
- mangó
- pici só

Elkészítés:
Ázsiában a ragacsos rizs a menő, nem úgy mint nálunk. Külön rizsfajta kell ehhez, ami nálunk nehezen szerezhető be. A kókusztejet felforraljuk, majd cukrot teszünk bele. Keményítővel is sűríthetjük a tejet, finomabb tőle. Az öntetet belekeverjük a rizsbe, és 1 óráig állni hagyjuk. Tálaljuk mangóval a rizst.

 

Címkék: sztárrecept   vajna tímea

2013. október 3. 11:10



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség