HAL A TORTÁN
Szebeni István menüje

Juhtúrós pogácsa, Babgulyás, Mákos guba

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg trappista sajt
- 1 tojás
- só

Elkészítés:
A túróból, a lisztből és a puha margarinból tésztát gyúrunk, ízlés szerint sózva. Folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe pihenni legalább 1 órát, de lehet 1 napra is. A sajtot lereszeljük. A hideg tésztát kb. fél centi magasságúra nyújtjuk, rászórunk egy kis sajtot, majd mint egy szalvétát, összehajtogatjuk. Ezt a műveletet még egyszer elvégezzük (nyújtás, szórás, hajtogatás), és megint kinyújtjuk. Megkenjük a tetejét a felvert tojással, és megszórjuk a maradék sajttal. Pogácsákat szaggatunk belőle, és előmelegített, forró sütőben (kb. 210 fok) aranyszínűre sütjük.



Babgulyás

Hozzávalók:
- kb.30 kg marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka)
- füstölt hús (lehet csülök, oldalas..)
- 3 db sárgarépa
- 2-3 db fehérrépa
- 50 dkg barna- vagy tarkabab
- 1 nagy vagy 2 kicsi vöröshagyma
- kevés zsír vagy olaj
- piros paprika
- ízlés szerit őrölt kömény
- őrölt bors
- delikát
- 1-2 babérlevél
- a nokedlihez: 3 tojás, pici só, liszt

Elkészítés:
A kockára vágott vörös hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, és a kockákra vágott húst belerakjuk. Ízesítjük pirospaprikával és delikáttal, felöntjük vízzel (ha kell pótoljuk!), és jó sűrű pörköltet készítünk belőle. A babot előző este, vagy 1-2 órával főzés előtt megmossuk, és meleg vízben beáztatjuk, majd feltesszük enyhén sós, babérleveles vízben főni. (Ha kell pótoljuk a vizet, kb.1 óra alatt puhul meg a bab.) A füstölt húst szintén megmossuk, ha kell beáztatjuk, és azt is megfőzzük. Ha a bab már megfőtt, akkor a megtisztított,karikára vágott zöldségeket hozzáadjuk, és azt is puhára főzzük. Majd a kész pörköltet hozzákavarjuk,és beleszaggatjuk a nokedlit. Nokedlit 3 felvert tojásból, pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készíteni, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy a tészta. Amikor a nokedli megfőtt, a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadjuk a leveshez, és őrölt köménnyel, pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval) fűszerezzük. Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről), így pikánsabb ízű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab.

Mákos guba

Hozzávalók:
- 12 db kisebb kifli
- 25 dkg mák
- 20 dkg barna cukor
- 8 dl tej
- 2 tojássárga
- 5 dkg méz
- 3 tk vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd)
- 3 citrom reszelt héja

Elkészítés:
Ledaráljuk a mákot a cukor felével (10 dkg) együtt. A tejet megmelegítjük, majd a két tojás sárgával, a cukor másik felével (10 dkg), a mézzel és a vanília kivonattal jól elkeverjük. A kifliket fél centi vastag karikákra vágjuk. Akkor igazán jó, ha a kiflik nem frissek, hanem szárazak vagy legalább szikkadtak. Kivajazunk egy hőálló tálat. A kifli karikák egyharmadát egyenként lehelet vékonyan megvajazzuk és szépen, sorban egymás mellé helyezzük a tálba. Erre egyenletesen rászórjuk a darált cukros mák egyharmadát, majd egy citrom reszelt héját. A korábban elkészített tej egyharmadát egy evőkanál segítségével apránként és egyenletesen a rakott kiflikre locsoljuk. Ugyanígy még két réteget elkészítünk (vajas kifli karikák, cukros mák, citromhéj, tej). 10-15 percig fóliával lefedve pihentetjük, hagyjuk, hogy a kiflik felszívják a tejet. Előmelegített sütőben, 200 fokon, légkeverésesen 30-40 percig sütjük. Érdemes 15 perc után fóliával lefedni, mert könnyen megég a teteje. A sütés végén azonban hagyjuk, hogy megpiruljon, mert akkor igazán finom, ha a felső réteg ropogós.

Címkék: szebeni istván   sztárrecept

2013. október 1. 13:22



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség