HAL A TORTÁN
Trokán Nóra menüje

Tzatziki, Muszaka, Viktória-tavi sügér, Kossuth kifli

Tzatziki:


Hozzávalók:
- 500 g natúr ha lehet görög joghurt (lecsöpögtetve)
- 2 közepes uborka
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek extra szűz olívaolaj
- frissen őrölt bors
- só

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet. Ebbe belekeverjük az uborkát, sót, borsot. Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.

Igazi görög saláta:
Először az öntetet készítjük el. Egy tálkában összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet és a bazsalikomot. Egy órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. A paradicsomot, uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk. Kimagozzuk az olívabogyót, ha szükséges, és a többi zöldséghez keverjük. A fetasajtot a végén egészben a tetejére tesszük (szedéskor törik csak össze). Kivesszük az öntetet a hűtőből, és a salátára öntjük. Óvatosan, a kezünkkel keverjük meg, nehogy összetörjön. Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd magában, vagy hús mellé tálaljuk. Díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel


Muszaka:



Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 3 ek olívaolaj
- 2 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, fél cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy a kesernyés levét kieressze. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, és a domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a darált húst, és 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakottasra öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).

Viktória tavi sügér:


Hozzávalók:
- sügérfilé
- fűszersó
- olívaolaj
- tetszés szerinti zöldségek
- koktélparadicsom
- rukkola saláta

Elkészítés:
A sügérfiléket némi fűszersóval bedörzsöljük, majd kis olíva olajon megpirítjuk. Sült zöldségekkel és koktélparadicsomos rukkola salátával tálaljuk. A halat sütés után pár csepp citrommal ízesítjük.

Kossuth kifli:


Hozzávalók:
- vaj
- cukor
- tojás
- citromhéj
- sütőpor
- liszt
- dió/mandula

Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. Vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben!). A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval vagy mandulával. Közepesnél kicsit erősebb tűzön kb. fél óra alatt megsütjük. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle.

Címkék: sztárrecept   trokán nóra

2013. szeptember 26. 11:12



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség