HAL A TORTÁN
Tatár Csilla menüje

Élő Gazpacho leves, Narancsos kacsa (puliszkával és narancsmártással), Feketeerdő poharas krém

Élő Gazpacho leves

Hozzávalók:
- 4 szem érett paradicsom (hámozva)
- 2 közepes uborka (hámozva)
- 1 szem kicsi zellergumó
- fél lilahagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 2 karika erős paprika (vagy chilli)
- 1-2 evőkanál szőlőmag-olaj
- díszítésre fodros petrezselyem
- pár levél bazsalikom
- só
- 1 kávéskanál nyírfacukor

Díszítés:
- apróra vágott zellerszár,
- paradicsom
- paprika
- uborka
- csírák
- reszelt parmezán

Elkészítés:
A zöldségek 3/4 részét feldaraboljuk és az egészet összeturmixoljuk. Közben lassan töltsük hozzá a szőlőmag-olajat, hogy krémes állagú alaplevünk legyen. Ízlés szerint kevés csökkentett nátriumtartalmú sóval és a nyírfacukorral ízesítsük. Ha nagyon sűrű, kevés vízzel lehet kissé hígítani. Tálaláskor tegyük a közepébe az apró darabokra kockázott zöldségeket, csírát és a parmezánt.

Narancsos kacsa (puliszkával és narancsmártással)

Hozzávalók a kacsához:
- 4 db kacsacomb
- 1 narancs
- 1/2 citrom
- 5 dkg cukor
- 3 dl víz
- 5 dl erőleves
- 0,5 dl vörösborecet
- 0,2 dl narancslikőr
- étolaj, vaj, só, bors
Narancsmártás:
- 5-6 narancs kifacsart leve,
- 2 dl főzőtejszín,
- 1 evőkanál durumliszt
- nyírfacukor, vagy méz.
- kevés só


Elkészítés:

Kacsa:
A narancsot, citromot meghámozzuk, majd a héjukat apróra vágjuk, a levüket kifacsarjuk. A cukrot, vizet lábosba öntjük és világos karamellt készítünk. (Én ezt kihagyom, mert juharszirupot használok helyette). Hozzáadjuk a borecetet, besűrítjük, hozzáadjuk a narancslét és citromlét, besűrítjük és végül felengedjük a csontlével. Tíz percig rotyogtatjuk. Az apróra vágott narancs és citromhéjat hideg vízzel mikróba tesszük, felforraljuk, majd lecsepegtetjük. Mindezt kétszer megismételjük. Egy nagyobb lábasban felmelegítjük az olajat és a vajat. Amint a vaj elolvadt, belehelyezzük az előre befűszerezett (sózott, borsozott) kacsát. Minden oldalát megpirítjuk, kiolvasztva ezzel belőle a zsír jelentős részét. Jó, ha még a fűszerezés előtt a kacsa bőrét kicsit be is kockázzuk, mert akkor sokkal több zsírt ki tudunk olvasztani. Az így előkészített kacsacombokat sütőtálba tesszük, felöntjük a már elkészített mártással úgy, hogy kb. a feléig ellepje őket a szaft. Lefedjük, és ötven percig hagyjuk sülni. Közben gyakran forgassuk, a végén pedig már csak locsolgassuk meg a szafttal, hogy teljesen átjárja a húst az aromája. Kivesszük a sütőtálat, lekanalazzuk egy edénybe a szaftot. A locsoláshoz szükséges mennyiséghez hozzáadjuk a narancs és a citrom elkészített héját és a narancslikőrt. Ezzel meglocsoljuk a combokat, és tálalás előtt még öt percig rotyogtatjuk, pirosra sütjük. Ha előre elkészítettük a kacsát, akkor ezzel melegítjük, sütjük készre, amíg a vendégek a levesüket fogyasztják.

A narancs levét megmelegítjük (nem forraljuk!).
A tejszínt a liszttel habverővel simára keverjük és a narancsléhez önjük. Sóval és mézzel ízesítjük. Folyamatos keverés mellett az első rottyanásig melegítjük. Kis kiöntő edényekben tálaljuk a sültekhez.

Feketeerdő poharas krém

 


Hozzávalók a csoki krémhez:
-2 avokádó
-1 banán (vagy 2 banán 1 avokádó - a gyümölcsök méretétől, a banán érettségétől és ízléstől függően is az arányok tetszőlegesen változtathatók.)
-2 evőkanál kakaópor
-1 evőkanál méz vagy nyírfacukor, vagy bármilyen édesítő (mi általában nyírfacukrot használunk)

Hozzávalók a gyümölcsréteghez:
- 40 dkg fagyasztott vegyes piros gyümölcs és aszalt meggy beáztatva.

Vaníliás réteghez:
- 20 dkg kesudió
- 1/2 citrom leve
- 1 evőkanál méz vagy nyírfacukor
- vaníliarúd kikapart belseje
- víz

Elkészítés:
A csoki krémhez a hozzávalókat kevés vízzel összeturmixoljuk. A gyümölcsöket villával kissé összetörjük és a csoki krémre tesszük. A vaníliakrémhez a hozzávalókat krémesre turmixoljuk. A vízzel óvatosan kell bánni, hogy a massza sűrű maradjon! A hozzávalókat csoki krém-gyümölcs-vaníliás krém sorrendben rétegezzük. A tetejét mentalevéllel és gyümölccsel, esetleg még kakaóporral díszítjük. Nagyon könnyű, ízletes édességet kapunk! Cukorbetegek a méz vagy nyírfacukor helyett bármilyen édesítőszerrel is elkészíthetik.
 

Címkék: sztárrecept   tatár csilla

2013. szeptember 20. 10:44



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség