HAL A TORTÁN
Klapka György menüje

Szürkemarha húsleves gazdagon, Vadas Zsemlegombóccal, Flambírozott gyümölcsök/banán

Szürkemarha húsleves gazdagon

Hozzávalók:
- 60 dkg szürkemarha lábszár
- 2 db sárgarépa
- 1 kicsi fehérrépa
- zeller
- 3-4 rózsa karfiol
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 kicsi paradicsom
- 1 db hegyes zöld paprika
- só
- egész bors
- sáfrány széklice
- 1 db Vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma


Elkészítése:
Ha húslevest készítünk, mindig hideg vízbe tesszük fel a húst főni. Lassan forraljuk fel, amikor már gyöngyözik, feldobjuk a habját. Ezt szűrővel leszedjük, és a tiszta alaplét megsózzuk. A zöldséget megtisztítjuk, de csak akkor tegyük a levesbe, amikor a hús már kezd megpuhulni, ekkor a többi fűszert is hozzáadjuk, és lassan készre főzzük. A kész leves aranyszínű, a zöldségeket, és a húst beledaraboljuk, vágott petrezselyem zölddel és zöldpaprikával tálaljuk.

Vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók:
- 1,5 kg marha / sertés hús
- 4 nagyobb sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kis zeller
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- bors
- 2 babérlevél
- 4-5 borókabogyó
- fél citrom héja
- 1 citrom leve
- 1 dl fehérbor
- kevés füstölt szalonna
- 2 ek. cukor
- 1 ek.mustár
- 2 dl tejszín
- 2 púpos ek.liszt

Zsemlegombóchoz:
- 4 száraz zsemle
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl víz
- 1 tk.s-ó
- petrezselyemzöld

A tisztított zöldségeket karikára, kockára vágjuk, a hagymát vastagabb szeletekre, a fokhagymát csak megtisztítjuk. Egy nagyobb lábosba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, borókabogyót, frissen őrölt borsot, a citrom vékonyan lehántolt héját és annyi vizet, ami bőven ellepi. Felforraljuk és hagyjuk hűlni. A húst felszeleteljük, a kihűlt pácléhez adjuk a citrom levét és a hússzeleteket is. Lefedve állni hagyjuk egy éjszakát a hűtőben. Másnap a hússzeleteket kivesszük, lecsöpögtetjük, sózzuk, borsozzuk és egy serpenyőben átsütjük szalonnazsíron. Visszatesszük a páclébe, teszünk bele egy ek. sót, hozzáöntjük a bort és puhára főzzük. Kiszedjük a húst, a babért, a borókabogyókat és a citromhéjat, majd botmixerrel pürésítjük a zöldségeket. A cukrot egy evőkanál vízzel karamellizáljuk, és ráöntjük a zöldséges lét. A lisztet elkeverjük a tejszínnel és a mustárral, kevés forró lével hígítjuk, majd az egészhez öntjük és összeforraljuk. Megkóstoljuk és ha kell, igazítunk az ízén egy kis citromlével, sóval. A zsemlegombóchoz kockára vágjuk a zsemléket és pici olajon megpirítjuk, vágott petrezselyemzöldet teszünk hozzá. A lisztből a tejjel, vízzel és sóval nokedlitésztát keverünk, majd hozzáadjuk a zsemlekockákat is. Vizes kézzel gombócokat formázunk és forrásban lévő vízbe tesszük őket. 5-8 percig főzzük, kiszedve fedeles tálban melegen tartjuk, míg az összes elkészül.

Flambírozott gyümölcsök/banán

A banánok héját lehúzzuk, majd hosszában kettévágjuk őket. Felforrósítjuk a vajat, majd a banánszeletek mindkét oldalát 2 percig sütjük benne. Utána porcukorral megszórjuk, rálocsoljuk a rumot, és meggyújtjuk. Égve kínáljuk.

 

Címkék: klapka györgy   sztárrecept

2013. szeptember 9. 10:38



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség