HAL A TORTÁN
Demcsák Zsuzsa menüje

Barramundi tatár
 

Hozzávalók:
- 4 szép szelet tonhalfilé
- 1 db citrom
- 3 szál snidling
- 5 db apró ecetes uborka
- 1 evőkanál kapribogyó
- 1 fej hagyma
- 1 db húsos zellerszár
- olívaolaj
- szarvasgombás balzsamecet
- só
- bors

Elkészítés:
Mossuk meg a halszeleteket, töröljük szárazra és vágjuk fel egészen apró kockákra. Öntsük rá a citrom kifacsart levét, keverjük össze és 10 percig hagyjuk pihenni. A hagymát, az ecetes uborkát, a snidlinget, a kapribogyót, és a zeller szárát vágjuk nagyon finomra (tehetjük turmixgépbe is, de ne daráljuk pépesre), dolgozzuk össze a hallal, ízlés szerinti mennyiségben adjunk hozzá olívaolajat, kevés citromlevet, sót, borsot és a balzsamecetet. Osszuk el kis formákba, a tetejüket jól nyomkodjuk le és legalább egy órára tegyük be a hűtőszekrénybe.
 

Gazpacho

Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 2 db kaliforniai paprika
- 40 dkg érett paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek borecet
- 3 ek olívaolaj
- tabasco
- só, bors

Hozzávalók:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A paprika húsos részét használjuk csak. Fokhagymát összezúzzuk, uborkát felkockázzuk. Minden zöldség mehet a turmixgépbe, hozzá az olaj, az ecet és a tabasco. Összeturmixoljuk, majd mehet a hűtőbe, ízlés szerint ízesítjük, hidegen tálaljuk.
 

Bableves



Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb
- 2 szál nyulja (füstölt porc)
- 1 nagy fej hagyma
- 4-5 közepes krumpli
- 1 szál répa
- 1 szál zöldség
- 1 vörösbab konzerv
- 1 tk majoranna
- színes paprika
- 2 tojásból galuska

Elkészítés:
A sertéshusit felkockázzuk, a nyulját tetszőlegesen felvágjuk. A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, a színes paprikát rátesszük, és felöntjük 3l vízzel. Beletesszük a húsokat, sózni viszont tilos! A megtisztított répát és zöldséget felkarikázzuk, és beletesszük a majoránnával együtt. Szép csendes lángon főzzük. Amikor a porc megfőtt, hozzáöntjük a lecsöpögtetett babot és a kockára vágott krumplit, összefőzzük, végül beleszaggatjuk a galuskát, és készre főzzük.


Borjú szűz spárgapudinggal, kucsmagomba mártással


Hozzávalók:
- 1 db borjú szűz
- só
- őrölt bors
- 2 ek magos mustár
- fél csokor zellerlevél
- fél csokor petrezselyemzöld
- fél csokor bazsalikom
- 10 dkg reszelt parmezán
- 1 dl olaj
- 20 dkg juhtúró
- 2 dl tejszín
- 4 db tojás
- 20 dkg csuszatészta
- 1 db cukkíni
- 10 dkg teavaj
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 1,5 dl rozé bor

Elkészítése:
A borjú szűzről eltávolítjuk mindkét végét, lehártyázzuk. Csak a törzsét használjuk, melynek minden oldalát nagy hőfokon hirtelen pirosra sütünk. Sózzuk, borsozzuk, kenjük meg magos mustárral, megforgatjuk az apróra vágott zellerlevél, petrezselyemzöld, bazsalikom és reszelt parmezán keverékében. Sütőben tovább sütjük 180 fokon 8–10 percig. Tálalásig pihentetjük, majd szeleteljük. A túrót kikeverjük a tejszínnel, a tojássárgájával, ízesítjük, majd hozzáadjuk a főtt csuszatésztát és a tojások felvert habját. Szilikonformába rakjuk, és 160 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. A cukkíniből zöldséghámozóval spagetti formát húzunk, amit megpárolunk enyhén sós vajban. A tárkonyos paprikamártáshoz a megsütött kaliforniai paprika héját lehúzzuk, botmixerrel pépesítjük, ízesítjük tárkonnyal, sóval, majd tejszínnel, vajjal, legvégül pedig a rozé borral mártás sűrűségűre forraljuk.


Spárgapuding


Hozzávalók:
- 50 dkg spárga,
- 10 dkg vaj,
- 3 evőkanál
- liszt,
- 4 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- só

Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, egy cm-es darabokra vágjuk, és sós, cukros vízben puhára főzzük. Szitán lecsurgatjuk, de a levét nem öntjük ki, hanem 5 dkg vajból 3 evőkanál liszttel és 3 dl spárga-lével sűrű besamelt főzünk.
Kihűtjük, belekeverjük a tojás-sárgákat, a zsemlemorzsát és a tojások kemény habbá vert fehérjéjét, végül a leszűrt spárgát. Kivajazott formába öntjük, és a sütőben gőzben (egy ujjnyi vízzel alapozott tepsibe állítva) 45 percig sütjük.

Kucsmagomba mártás

Hozzávalók:
- 3 dkg szárított kucsmagomba
- 1 evőkanál finomra vágott hagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1,5 dl sherry
- 2,5 dl tejszín
- só
- őrölt fekete bors

Elkészítése:
A kucsmagombát két órára hideg vízben áztatjuk. Az áztatóvizet leöntjük és egy szűrőpapíron átszűrjük, hogy minden szennyeződéstől mentes legyen. A gombákat negyedekre vagy félbe vágjuk, és a leszűrt áztató vízben 20 perc alatt puhára főzzük. A finomra vágott hagymát vajban üvegesre pároljuk. Felöntjük a sherryvel, és a gombalével, átpasszírozzuk, és erősen beforraljuk. Hozzáadjuk a kucsmagombát és a tejszínt. A mártást krémszerűre főzzük. Egy csipet sóval, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük. A kucsmagombamártást tésztafélékhez, zöldséges húsételekhez tálaljuk.

 

Narancsos csokis süti

Hozzávalók:
- 1,5 egység liszt (1 egység = 1 tejfölös pohár)
- 1 egység kristálycukor
- 2 evőkanál vaj, vagy margarin
- 4 db tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 3 evőkanál narancslé
- 10 dkg étcsoki
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
Robotgéppel keverjük össze a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, a vajat, a kakaóport és a sütőport, majd összedolgozzuk az egészet. Megolvasztjuk az étcsokit, utána mehet bele a narancslé és a narancs reszelt héja. A két masszát óvatosan fakanállal összemelegítjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
 

Rákóczi túrós


Tészta
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 2-3 evőkanál tejföl.

Összegyúrjuk a hozzávalókat nyújtható állagúra, olyan nagyságúra, hogy még a tepsi oldalára is jusson a tésztából.

Túrótöltelék
- 60 dkg túró
- 4 tojás sárgája
- 30 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek búzadara

Villával a tölteléket összetörjük, majd habverővel simára keverjük. A tésztával kibéleljük a kivajazott tepsit, ráöntjük a tölteléket, majd 30 percig hagyjuk sülni 170 fokon.

Hab
- 6 tojásfehérje
- 35 dkg cukor
- 1 kk ecet

Vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjét, gyakorlatilag megfőzzük. Közben adagonként tesszük bele a cukrot, végül az ecetet. Amikor elkészült, akkor feldíszítjük vele a tölteléket, villával megcakkozzuk a tetejét, majd visszarakjuk a sütőbe 10-15 perce, amíg szép rózsaszínre nem sül. Amikor elkészült, nem szabad kivenni a sütőből, hanem résznyire nyitott ajtó mellett hagyjuk kihűlni, így nem repedezik be a hab, az ecettől pedig szép fényes lesz.
 

Címkék: demcsák zsuzsa   sztárrecept

2013. május 31. 13:38



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség