HAL A TORTÁN
Kovács Lázár menüje

Sült paprika krémleves pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók:
- 4 darab kápia paprika
- 0,5 l csirke alaplé
- 0,4 l tejszín
- 4 szelet barna kenyér
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál olívaolaj a kenyérkockák pirításhoz
- 1 mokkáskanál törött bors
- 1 teáskanál só

Elkészítés:
A paprikákat grillen, vagy faszén felett feketére sütjük. Zacskóba rakjuk, és 10 percre állni hagyjuk. Ezután lehúzzuk a paprika égett bőrét, majd eltávolítjuk a csumáját is. Egy lábasban felforraljuk a csirke alaplevet (vagy vizet) és a tejszínt. Hozzáadjuk a sót, a törött borsot, az olívaolajat és a megtisztított sült paprikát. Botmixerrel krémlevest készítünk belőle. A kenyérkockákat kevés olívaolajon megpirítjuk, majd tálaláskor a leves tetejére tálaljuk.

 

Rostlapon sült Zichy wagyu marha pirított zöldségekkel és különleges sókkal

Hozzávalók:
- 4 szelet wagyu marha rostélyos
- 1 darab vöröshagyma
- 2 darab cukkini
- 1 teáskanál fekete törött bors
- 1 teáskanál madagaszkári sóvirág
- 1 teáskanál ibizai sóvirág

Elkészítés:
A marharostélyos szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd alacsony hőmérsékleten, gyakran forgatva, kb. öt percig sütjük – attól függően, ki mennyire átsütve szereti. A szeletelt zöldségeket sóval, borssal ízesítjük, majd szintén megsütjük a rostlapon. Tálalás előtt különleges sókkal ízesítve tálaljuk.
 

Narancsos, mascarpones sütőtök tekercs

Hozzávalók:

A tésztához:
- 17 dkg sütőtökpüré kanadai sütőtökből
- 10 dkg liszt
- 4 evőkanál darált mák
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg barna cukor
- 3 egész tojás

A krémhez:
- 50 dkg mascarpone krémsajt
- 2 darab narancs
- 5 evőkanál cukor
- fél dl víz

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, magját kikaparjuk, és 180 fokon, 50 percig sütjük. Ezután a sütőtök héját eltávolítjuk, villával összetörjük, majd kihűtjük. A lisztet átszitáljuk.
A tészta készítéséhez az átszitált lisztet, a fűszerkeveréket, a darált mákot és a szódabikarbónát egy keverőtálban összekeverjük, majd félrerakjuk. Az egész tojásokat a barna cukorral habosra keverjük – kézzel vagy géppel. Fordítsunk figyelmet a habosításra, mert a tésztánk ettől lesz könnyű és könnyen feltekerhető.
A kihűtött sütőtököt a cukros tojáshoz adjuk. A lisztes-mákos keveréket ráhelyezzük a sütőtökös tojásos alapra, és egy keverőlapát segítségével, nagy keverő mozdulatokkal eldolgozzuk benne. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összekevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd simító kanál segítségével egyenletesen ujjnyi vastagságúra simítjuk. Az előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses funkción, a sütő alsó rács szintjén 12 percig sütjük, ennyi idő alatt a piskótatészta megszilárdul, de nem szárad ki és könnyen feltekerhető lesz.
A krém készítéséhez az alaposan megmosott narancsokat zöldséghámozóval meghámozzuk, a narancs héját vékony pengéjű, éles késsel csíkokra vágjuk. A kristálycukrot, a vizet, a narancsok levét és a narancshéjakat addig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog. A megpuhult narancs csíkok 2/3 részét hozzákeverjük a krémsajthoz, 1/3-át pedig félretesszük a díszítéshez. A kihűlt, kisült tésztalapot megkenjük a narancsos krém 2/3-ával.
A megkent tésztát feltekerjük úgy, hogy a sütőpapírt kézzel lehúzzuk az aljáról. Ügyeljünk arra, hogy a tekerés viszonylag szoros legyen. A tekercset hosszú tálra vagy tálcára tesszük, és a megmaradt narancsos krémmel a tetejét és az oldalát is bekenjük. A tetejét a megmaradt kandírozott naranccsal vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetjük. 10 perc hűtés után szeleteljük.
 

 

Címkék: kovács lázár   sztárrecept

2013. május 29. 10:25



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség