HAL A TORTÁN
Dopeman menüje

Pho leves


Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 10 dkg gyömbér
- 1 kg marhacsont, 1/2 kg marhaszegy (kivéve, ha alaplével dolgozunk)
- 5 csillagánizs
- 5 szegfűszeg
- 1 szál fahéj
- pár szem egész feketebors
- 5 evőkanál halszósz, só
- 250 g keskeny rizsmetélt
- 150 g marhahátszín, vagy -filé
- kevés cukor
A tálaláshoz:
- 2 újhagyma
- 100 g szója, vagy egyéb csíra
- 1 csokor koriander zöldje (a legfontosabb!!!)
- 1 csokor ázsiai bazsalikom (esetleg elmaradhat)
- 1/2 csokor menta (esetleg elmaradhat)
- 2-3 csilipaprika
- 1-2 zöldcitrom vagy citrom
- chiliszósz

Elkészítés:
Az az igazi, ha a szegyből és a csontokból készítjük el az alaplevet sok óra főzéssel, de idő és kedv hiányában dolgozhatunk alaplével is. A felforrósított alaplébe beletesszük a száraz serpenyőben alaposan megpirított fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors), majd ugyanabban a serpenyőben még nagyobb lángon, még jobban megpirítjuk a félbevágott hagymát és a gyömbért, nyugodtan szenesedjen kicsit, attól lesz jó. Ez is megy bele a levesbe, legalább egy órát főzzük együtt őket, mehet bele kevés cukor is.
Közben betesszük a mélyhűtőbe a marhahúst, akkor sokkal könnyebb lesz majd hajszálvékonyra szeletelni, ha kicsit megdermed. A rizstésztát pedig kb. fél órára be kell áztatni hideg vízbe, főzést nem igényel, ezt úgy időzítsük, hogy a leves is akkor legyen kész, azaz fél órával a fűszerek hozzáadása után.
Közben előkészítjük a tálaláshoz a zöldségeket, a fűszernövényeket leszárazzuk nagyjából, az újhagymát felkarikázzuk vékony szeletekre. Jó sok tésztát tegyünk a leveses tányérokba, arra merjük rá a tűzforró levest, rátesszük a nagyon vékony hússzeleteket és megszórjuk a hagymával, fűszernövényekkel, csírával. A chilit, chiliszószt, citromot, ecetes-chilis fokhagymát és a maradék zöldfűszereket, főleg koriandert, csírát mellé is kínáljuk, azokat evés közben szokás pótolni, hogy friss legyen a fogyasztáskor.

Vaddisznó pörkölt


Hozzávalók:

- 70 dkg vaddisznó hús
- 10 dkg paradicsompüré
- 10 dkg zsír
- 3 paprika
- 2 paradicsom
- 4 nagy vöröshagyma
- 2 kávéskanál pirospaprika
- 2,5 dl száraz vörös bor
- só, bors

Elkészítés:

A megmosott vaddisznó húst ujjnyi széles kockákra vágjuk, és vízben 10 percet állni hagyjuk, amelybe egy kávéskanál ecetet öntünk. Így fertőtlenítjük a vadhúst és veszít a vadhús jellegzetes vad ízből. Közben egy lábasban zsíron megfonnyasztjuk a kockákra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, sóval borssal és beletesszük a leöblített húst, azzal jól átkavarjuk, és hagyjuk egy kicsit lesülni. Ha lesült, hozzáadjuk a paradicsompürét, a karikára vágott paprikát, a kockára vágott paradicsomot és felengedjük borral. Ha nem elég szaftos, önthetünk alá vizet, de egyszerre mindig csak keveset. Ha a vaddisznó hús megpuhult, akkor sós vízben főtt krumplival tálaljuk. A vörösboros vaddisznópörkölthöz kovászos uborkát kínáljunk.

Fontos tanács vörösboros vaddisznópörkölt készítésekor, hogy a pörkölt szaftja jó sűrű legyen s legalább annyi, hogy a húsokat majdnem belepje.

Desszert - Chilis csokitorta

Címkék: dopeman   sztárrecept

2013. május 22. 11:45



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség