HAL A TORTÁN
Zsidró Tamás menüje

Szamósza

Hozzávalók:

 

A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 4 evőkanál gí (tisztított vaj, vagy Rama, helyette sima vajat vagy olajat is használhatunk)
- 5 dl joghurt
- só
A töltelékhez:
- 1 kis fej karfiol
- 40 dkg zöldborsó
- 2 burgonya
- 2 evőkanál gí
- fél mokkáskanál őrölt koriander
- 1-1 mokkáskanál őrölt római kömény és ánizs
- só

Elkészítés:

A megtisztított zöldborsót, a meghámozott burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt lábosba tesszük. Megforrósított zsiradékon, fedő alatt megpároljuk, kevés sós vizet aláöntünk. A fűszereket száraz serpenyőben megpirítjuk és a zöldségekhez adjuk. A megfőtt zöldségeket villával összetörjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és ruhával letakarva, fél órát állni hagyjuk. A tésztából diónyi darabot kicsípünk, majd kb. 12 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A kör közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk. Félbehajtjuk, a széleket összenyomjuk, kézzel vagy villával kicsipkézzük. A többi nyersanyaggal ugyanígy járunk el. Bő, forró zsiradékban aranysárgára sütjük. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Csatnival, édes-savanyú-csípős gyümölcsmártással kínáljuk.

 

Maharadzsa leves


Hozzávalók:
- 3 dl sűrített paradicsom
- 2 dl búzadara
- 2 l tej
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- ½ kiskanál pirospaprika
- ½ kiskanál kurkuma
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
a fűszerösszeállítás:
- ½ kk reszelt gyömbér
- ¾ kk őrölt koriander
- ¾ kk őrölt mustármag
- 2 felaprított csípős fűszerpaprika
- ¾ kk őrölt római kömény
- egy csipet asafoetida

Elkészítés:
Tegyük fel egy edényben a tűzre a sűrített paradicsomot. Tegyük bele az édes pirospaprikát, a kurkumát, a cukrot, majd sózzuk meg. Főzzük össze, és rakjuk az egészet félre. Tegyünk vajat egy másik edénybe és pirítsuk meg benne a búzadarát. Pirítás közben keverjük hozzá a fűsze-rösszeállítást, és folytassuk a pirítást, míg a dara halványan meg nem barnul. Ekkor vegyük le a tűzről. Öntsük a paradicsomot a darához, és keverjük jól össze. Öntsük hozzá a tejet is, és tegyük újra a tűzre az egészet. Fedő alatt főzzük 15 percig, gyakran keverjük meg. Miután levettük a tűzről, keverjük hozzá a tejfölt és néhány felszeletelt friss paradicsomot.

Báránymadrász


Hozzávalók:
- 1 kg bárányláb vagy báránylapocka 2,5 cm-es kockákra vágva
- 1,5 teáskanál őrölt kurkuma
- 2 ek koriandermag
- 2 tk római köménymag
- 10 szárított chili
- 12 currylevél
- 10 fokhagymagerezd durvára vágva
- 5 cm-es gyömbérdarab, durvára vágva
- 1 tk édesköménymag
- 1 ek tamarindpüré
- 4 ek olaj vagy ghí
- 3 nagy hagyma felszeletelve
- 600 ml kókusztej
- 8 cm hosszú fahéjdarab
- 6 tok kardamon
- currylevelek a végén megszóráshoz

Elkészítés:
Dörzsöljük be alaposan a felkockázott bárányt őrölt kurkumával. Tegyünk egy kis serpenyőt kis lángra, és „szárazon”, olaj nélkül pirítsuk a koriander magokat, amíg illatozni kezdenek. vegyük ki a koriander magokat és hasonlóképpen süssük, szárazon a köménymagokat. Ismételjük meg a műveletet a chilikkel is. Őröljük valamennyi pirított fűszert finom porrá, adjuk hozzá a curryleveleket, a fokhagymát és a gyömbért, majd őröljük az egészet krémessé.
Olaj nélkül pirítsuk az édesköménymagot egy serpenyőben, amíg megbarnul, és pattogni kezd. Oldjuk fel a tamarindpürét 125 ml forró vízben. Hevítsük az olajat egy karháíban vagy mély, vastag aljú edényben, kis lángon, és süssük benne a hagymát 5-10 percig, vagy amíg megpuhul. Tegyük bele a chilis krémet és süssük pár percig, amíg illatozni kezd. Tegyük az edénybe a húst és jól keverjük el a fűszeres krémmel. Öntsünk az edénybe 500 ml kókusztejet és 60 ml vizet. Forraljuk fel majd lassú tűzön főzzük 10 percig, vagy amíg a folyadék lecsökken.
Amikor a folyadék kevesebb lett a húson, öntsük hozzá a maradék kókusztejet, tegyük hozzá a fahéjrudat, a kardamont és az édeskömény magokat. Fűszerezzük sóval és borssal. Részben fedjük le egy fedővel, és közepes lángon főzzük 1 órán át, vagy amíg a hús megpuhul. Időnként keverjük meg. Amikor a hús már puha, adjuk hozzá a tamarindpürét és kóstoljuk meg az ízesítést. Addig kavargassuk, amíg az olaj elválik a hústól, majd kanalazzuk le az olajat vagy itassuk le papírtörlővel, mielőtt levennénk a tűzről.
Jól keverjük össze és adjuk hozzá a maradék 6 currylevelet. Díszítsük currylevelekkel.

Banán pörkölt


Hozzávalók:
- csillagánizs
- fahéj
- szegfűszeg
- 4 db banán
- vaníliáscukor
- 1 doboz kókusztej
- gránátalma, díszítésnek

Elkészítés:
Kevés vízben csillagánizst, fahájat egész szegfűszeget összeforralunk majd beleteszünk 4 db szeletelt banánt. 10 perc főzés után egy kevés vaníliás cukrot és 1 doboz kókusztejet öntünk rá, és kb. 10 percig főzzük. Kihűtjük és gránátalmát teszünk rá díszítésként, és a íze miatt is...

Címkék: sztárrecept   zsidró tamás

2013. május 21. 12:48



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség