HAL A TORTÁN
Bódi Margó menüje

Tárkonyos húsgombóc leves


Hozzávalók:
- 2 fehér
- 2 sárgarépa
- 1 pohár tejföl
- 1 kanál liszt
- fél kg darált pulykahús
- citromlé
- fűszerek
- tojás

Elkészítés:
A zöldségeket vízben felrakjuk főni. Beletesszük a tárkonyt. Amíg a zöldségek puhulnak, pici húsgombócokat készítünk. (A húsgombóc elkészítése: A darált húshoz adunk két tojást, egy csomag apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, ételízesítőt.) Amikor a zöldségek megpuhultak, ízesítjük a levest, sóval, ételízesítővel. Belerakjuk a húsgombócokat. Az 1 tejföl, 1 kanál lisztből habarást készítünk. Beleöntjük a levesbe, hozzáadjuk egy citrom levét és készre főzzük. Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Szabolcsi töltött káposzta kukoricadarával

Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 25 dkg kukoricadara
- 4 fej édes káposzta
- 2 doboz sűrített paradicsom
- bors
- só
- ételízesítő
- 2 paradicsom
- 2 TV paprika
- 1 hegyes erős paprika
- olaj
- pirospaprika
- hagyma

Elkészítés:
A darált húst egy tálba rakjuk, a kukoricadarát jól átmossuk, és hozzáadjuk a darált húshoz. A hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, hegyes erős paprikát és tv paprikát (lecsós alapot készítünk). Pirospaprikával meghintjük, és hozzáadjuk a darált húsos masszához. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük, és jól összekeverjük. Megfonnyasztott, leveleire szedett édes káposztába tekerjük. A töltelékeket fazékba rétegezzük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor a töltött káposzta félidőt főtt, akkor a két doboz sűrített paradicsomot pici meleg vízzel hígítjuk, és ráöntjük a káposzta tetejére. Fedő alatt készre főzzük.

Töltött kacsa

Hozzávalók:
- 1 kacsa
- olaj
- só

A töltelékhez:
- rizs
- 1 csomag mirelit mexikói zöldségmix
- 1 kacsa mája
-  ételízesítő
- só
- petrezselyem
- 2 tojás

Elkészítés:
Egy tálkába az olajat elkeverjük a sóval. Ezzel jó bedörzsöljük a kacsát kívül, belül. Ezután elkészítjük a tölteléket. A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott májat. Felengedjük vízzel, amikor felfőtt, hagyjuk még 5 percig főni, hozzáadjuk a zöldség mixet, az összevágott petrezselymet, ételízesítőt, sót. Összekeverjük, várunk még egy rottyanást és elzárjuk. (Nem főzzük puhára, mert a kacsában fog tovább puhulni). Ha a massza kissé kihűlt, hozzáadunk 2 nyers tojást és újra elkeverjük. Az így elkészített masszával megtöltjük a kacsa belsejét. Hústűvel elzárjuk a kacsa nyílását. A tepsibe kb. 1 dl vizet öntünk. Beletesszük a kacsát és jól letakarjuk fóliával. Félidőt hagyjuk a fólia alatt puhulni, majd levesszük a fóliát és szép barnára sütjük. (Ez idő alatt a rizs szépen megpuhul a kacsában). Ha nagy tálat készítünk, akkor még érdemes külön sütni kacsa mellet, kacsa combokat és kacsa májat. Ízlésesen tálaljuk.

Rétes


A töltelék elkészítése:

Grízes meggyes:
Egy üveg meggybefőttet levével együtt egy tálba öntünk. Adunk hozzá pici rumot, nyírfacukrot, fahéjat. Hagyjuk összeérni az ízeket. A grízt barnára pirítjuk kevés olajon, felengedjük a meggy levével, és szükség szerint vízzel pótoljuk. Amikor a gríz megfőtt, hozzákeverjük a meggyet és két lereszelt almát. Jól összekeverjük.

Túrótöltelék:
A túróhoz hozzáadjuk a nyírfacukrot, a vaníliás cukrot, a citrom lereszelt héját és a mazsolát. ( Ha nincs mazsola, tehetünk bele meggyet vagy apróra vágott barackbefőttet)

A tésztához:
- fél kg liszt
- 1 tojás
- 1 kanál ecet
- pici sós víz

A lisztet a tálba öntjük, hozzáadunk egy tojást. Egy külön tálba elkeverünk egy kanál ecetet langyos vízzel és teszünk bele egy pici sót. Ezzel összegyúrjuk a tésztát, majd ketté választjuk. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük a tésztát. Ezután abrosszal letakarjuk az asztalt, és a tésztát a kézzel vékonyra kihúzzuk. Szétszórva belerakjuk a tölteléket, egy picike olajjal meglocsoljuk. Konyharuha segítségével feltekerjük, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe belegörgetjük. Az így megkapott egy rúd túrós, és egy rúd grízes meggyes rétest tojássárgájával megkenjük és 180 fokos előmelegített sütőben szépre sütjük.

Címkék: bódi margó   sztárrecept

2013. május 20. 16:53



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség