HAL A TORTÁN
Csepregi Éva menüje

Kókusztejes zöldségleves

 

Hozzávalók:

4-5 szál sárgarépa
3-4 szál fehérrépa
1 kisebb padlizsán
1 zeller
1 chilipaprika
4 gerezd fokhagyma
2 ujjnyi gyömbér lereszelve
2 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál kurkuma
1 szál ázsiai citromfű
3 vadcitromlevél / elhagyható/
1 zöldcitrom, lime leve és héja
2-3 dl víz
5-6 dl konzerv kókusztej
kevés oliva
zöld koriander
só, bors, cukor

Elkészítés:

1. Felhevítjük a lábast, beleszórjuk a száraz fűszereket, vagyis a kurkumát, római köményt. Amikor fölforrósodnak, hozzáadjuk az oliva olajat, majd a reszelt fokhagymát és gyömbért.
2. Rögtön rádobjuk a zöldségeket, amiket felaprítunk előtte kb. egyforma alakra, a chilit, vadcitrom levelet az ázsiai citromfüvet. Picit átmelegítjük, majd felöntjük 2 dl vízzel, puhára főzzüm a zöldségeket.
3. Ha megfőtt, belefacsarjuk egy egész lime levét, majd a leveshez dobjuk a héját is. /aki nem szereti a kesernyés ízt, ne tegye bele/ a lime akkor fontos, ha nincs ázsiai citromfüvünk.
4. Felöntjük kókusztejjel, sózzuk, borsozzuk egy pici cukrot is teszünk hozzá, megszórjuk zöld korianderrel, felforraljuk és kész.

 

Mustáros, ketchupos marhahús

Hozzávalók:

személyenként egy szelet Stefánia marhahús
négy vöröshagyma
2-3 kanál ketchup
mustár
só, bors
olaj a sütéshez.
2 dl vörösbor
1 dl víz

Elkészítés:

1. Fedős lábosban felforrósítjuk az olajat, a hússzeleteket mindkét oldalán megpirítjuk, kivesszük az edényt félrehúzzuk. Kicsit lehűtjük a szeleteket, majd mindegyiket besózzuk, borsozzuk, jól megkenjük mustárral.
2. A lábosban lerakunk egy sor húst, arra durvára vágott hagymát szórunk, majd betakarjuk vékonyan ketchuppel. Megint hús, hagyma, ketchup. Mikor elfogyott, ráöntjük a vörösbort, és a vizet. Puhára főzzük. A végére a puha hús körül egy sima, krémes állagú mártást kapunk, melyben a hagyma már szinte felismerhetetlen.

Kávétorta

A piskóta a szokásos módon készül.

A krém

Hozzávalók:

50 g porcukor 150 g kristálycukor a karamellizáláshoz
100 g / 50+50 g/ vaj
6 tojássárgája
25 g neskafe
0.5 l tejszín
2.5 dl zsíros tej
1 teáskanál vaníliapor
50 g liszt
csokireszelék

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben felolvasztjuk a 150 g kristálycukrot, és karamellizáljuk. Amikor elkezd barnulni, beledobunk 50 g vajat. Összekeverjük, és levesszük a tűzről.
2. Közben föltesszük főni a tejszínt a tejjel, a vaníliával és a neskaféval.
3. Fehéredésig keverjük a tojássárgáját a másik 50 g cukorral és az 50 g liszttel. Amikor felforr a tej, óvatosan hozzáadjuk a kikevert sárgáját. Tovább főzzük, habverővel kevergetjük, míg besűrűsödik. Elzárjuk a lángot, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a vajas cukrot. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, jól kenhető legyen.
4.. A piskótát két, három lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a torta tetejére is jusson, az oldalára is kenünk belőle.
Csokireszelékkel megszórjuk, hogy szép díszes legyen.

Címkék: csepregi éva   sztárrecept

2013. május 14. 9:12



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség