HAL A TORTÁN
Lakatos Márk menüje

Ceviche

Hozzávalók:
- 30-40 dkg ördöghal
- 1 fej lilahagyma
- 3-4 citrom vagy 1-2 lime, ami néhány citromot helyettesít, mert pikánsabb, ha érződik benne a zöld citrom íze is
- ízlés szerint pár darab chili
- friss koriander (esetleg más zöldfűszer)
- belepasszírozható egy fél gerezd fokhagyma is, de ez elhagyható.
- só

Elkészítés:
A halat falatnyi kockákra vágjuk. Óvatosan rácsavarjuk a citromok levét, vigyázva arra, hogy a héjból a keserű anyagok és a magok ne kerüljenek bele. Megsózzuk. Hozzáadjuk a durvára (csíkokra) felvágott hagymát és a kicsire aprított chili nagy részét. Állni hagyjuk kb. 10-15 percig, közben nem kevergetjük, hogy ne törjön össze a hal húsa. Helyette kanállal többször óvatosan megforgatjuk vagy meglocsoljuk a halkockákat a lével, hogy mindenhol érje. Onnan lehet tudni, hogy kész van, hogy a halkockák már nem opálosak kívülről, hanem fehérebbek, mintha megfőtt volna. Ne hagyjuk túl sokáig marinálódni - a citromsav hatására mennek végbe azok a kémiai folyamatok a hal húsában, amik ezt a szinte "főtt" állapotot eredményezik, kb. 7-8 perc alatt. Tálaláskor megszórjuk friss korianderrel, és ha kell, a maradék chilivel a tetejét, tehetünk mellé a tányérba pár szelet főtt édesburgonyát (lehet rendes krumplit is), vagy ízlés szerint főtt morzsolt kukoricát, vagy gyümölcsöt. Az étel elfogyasztása után érdemes meginni a levét, a leche de tigrét, azaz a tigristejet (állítólag másnaposságra is tökéletes).
 

Szent Jakab kagyló pármai sonkába tekerve


Hozzávalók:
- Szent Jakab-kagyló
- olivaolaj
- pankó morzsa
- Pármai sonka
- só, bors.

Elkészítés:
A kagyló húsát befűszerezzük, és egyenként betekerjük a pármai sonkába. Ezután olajon néhány perc alatt megsütjük. A kagyló héjába pánkómorzsát illetve olivaolajat teszünk és abban tálaljuk a már megsült kagylót.
 

Argentin steak

Hozzávalók:
- Angus marhabélszín
- olivaolaj
- só, bors

Steak készítése:
A steak készítése roppant egyszerű, csupán néhány perc. A húst bedörzsöljük olajjal vagy egy serpenyőben olajat felforrósítjuk, majd a hússzeletet mindkét oldalon megsózzuk (de nem borsozzuk). Amikor a serpenyő forró, vagy az olaj füstöl, óvatosan belehelyezzük a húst. A húst 15-20 másodperc múlva megfordítjuk. Ezt megismételjük mindaddig, amíg a kívánt állagot elérjük - ez kb. 3-7 perc összesen. Ezután néhány percre betesszük a sütőbe. Ezután 5 percig pihentetjük, közben megborsozzuk.

Verziók:
• Pihentetés előtt egy forró grillsütőn csíkossá grillezhetjük a hús felszínét.
• A húst grillsütőn vagy grill-serpenyőben is lehet sütni.
 


Mangós crumble ( Chilis mangos csatnival)


Hozzávalók:
• 3 dl tejszín
• 4 tojássárgája
• 2 tojásfehérje
• 4 ek nádcukor + 4 ek a tetejére
• 15 dkg mangópüré
• 1/2 lime reszelt héja és leve

Elkészítés
Egy mangót meghámozunk, 15 dkg-ot botturmixszal pürésítünk, hozzákeverjük a lime reszelt héját és levét. A tejszínt el kezdjük melegíteni. A tojásokat a 4 ek cukorral jól kikeverjük, és a tejszínhez adagoljuk, hozzákeverjük a mangó-pürét is, és lassan forraljuk folyamatos keverés mellett, amíg nem kezd el sűrűsödni. 4 szufléformába töltjük szét, amelyeket vízzel telt tepsibe helyezünk úgy, hogy formák félig álljanak a vízben. Előmelegített sütőbe téve megsütjük 120 fokon. Ha kivettük őket, mindegyik tetejére szórunk 1-1 ek cukrot, és cukrászfáklyával rákaramellizáljuk (akinek nincs ilyen, az grill alatt is rápiríthatja).

Címkék: lakatos márk   sztárrecept

2013. április 18. 23:00



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség