HAL A TORTÁN
Rippel Feri menüje

Arab előételsor (mezze)


Pita
Falafel
Hommosz (humusz)
Libanoni Tabbouleh/Tabulé

Tabbouleh/Tabulé


12 nagy csokor petrezselyem
1 csokor menta
2 nagy csomag újhagyma
1/2 kg paradicsom
10-20 dkg bulgur ízlés szerint
kb. 2 dl frissen facsart citromlé
kb. 2,5 dl extra szűz olívaolaj
kb. 1 ek só
1 tk frissen őrölt feketebors

A petrezselymet és a mentát, paradicsomot a lehető legkisebb kockákra felvágjuk, az újhagymát egészen vékony karikákra szeljük. A bulgurt két csésze forró sós vízzel felöntjük, majd ha megszívta magát, a felesleges vizet kifacsarjuk belőle. Egy salátástálba tesszük a bulgurt a petrezselyemmel, mentával, hagymával és a paradicsommal, majd összekeverjük. Sóval és borssal ízesítjük, majd annyi citromlevet adunk hozzá, amitől kellemesen savanykás lesz. Ráöntjük az olívaolajat - közepesen lédús salátát kell, hogy kapjak, mert amíg pihen, még egy kevés levet ereszt a paradicsom és kissé összeesik a petrezselyem. 3-4 órán belül érdemes elfogyasztani.


Marokkói Tajine/ Tazsin csirke kuszkusszal

 

Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. A zöldségeket egyforma darabokra vágjuk. A csirke darabokat megsütjük olajon, hogy pörköt kapjon. Utána mehetnek bele a zöldségek és gyümölcsök, rádobjuk a sáfrányt és lefedve, lassú tűzön főzzük. Én nem adtam hozzá vizet, mert a zöldségekből főtt ki, és a csirke is ereszt levet. 2-2,5 órát lassan főzzük.

2 kg tanyasi csirkemell
1 evőkanál olívaolaj
1 db felaprított lilahagyma
4 db felszeletelt fokhagymagerezd
1 evőkanál csíkokra vágott friss gyömbér
1 kiskanál őrölt fahéj kömény
6 db zöld kardamomtermés enyhén összezúzott magja
3 db babérlevél
2 konzerv (egyenként 40 dkg) darabolt paradicsom hozzáadott só nélkül
3 db vékonyra felkarikázott sárgarépa
3 dl mérsékelten sózott csirke vagy zöldség alaplé
5.5 dkg mazsola
2.5 dkg aszalt cseresznye
12.5 dkg hosszában háromfelé vágott okra
1 db felaprított piros húsú paprika
1 konzerv (40 dkg) lecsepegtetett és átöblített csicseriborsó hozzáadott só nélkül
2.5 dkg pirított mandulapehely
3 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
1 kiskanál koriander

A zöldségragut forró kuszkuszra halmozzuk, és megszórjuk a pirított mandulapehellyel, valamint a felaprított petrezselyemmel.
 

Kuszkusz
A kuszkusz talán a legelterjedtebb köret, szintén klasszikus észak-afrikai fogás. A kuszkusz készülhet búzából, kölesből vagy árpából. A legtöbb helyen kapható, előfőzött változatot kellő mennyiségű sóval ízesítjük, majd olajjal elkevert forró vízzel felönthetjük, amit a dara magába szív, és fedő alatt párolódva, percek alatt kész a köret.

Saláta: reszelt sárgarépa saláta naranccsal és mentával.


Sahlab Ománi puding

Eredeti sahlab port kell használnunk, majd 7 dl tejjel lassú vízen felfőzzük, majd poharakba tálaljuk. Tetejét szárított gyümölcsökkel megszórjuk, és mézzel leöntjük.

 

Címkék: rippel ferenc   sztárrecept

2013. április 17. 23:00



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség