HAL A TORTÁN
Kárász Robi menüje

Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók:
- 1 tyúk (1,8-2 kg-os)
- 80 dkg leveszöldség
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kelkáposzta
- 10-15 szem bors
- 10 dkg sampion gomba
- 10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó
- 20 dkg zöldborsó
- 5 dkg cérnametélt
- néhány szál petrezselyem

Elkészítés:
A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát és a borsot. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábasba tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.

Sült kacsa vörösboros fügés lilakáposztával

Hozzávalók:
- kacsamell
- só, majoranna
- alma
- vöröshagyma
- lilakáposzta
- mangalica zsír
- só, cukor, őrölt kömény, ecet
- füge
- vörösbor

Elkészítés:
A kacsát megsózzuk, majoránnával bedörzsöljük, azután a bőrös felével kezdve egy serpenyőben mindkét oldalát elősütjük. Áttesszük egy tepsibe, rácikkezzük az almát meg a vöröshagymát, kevés vizet öntünk alá, és a 160-170 fokos sütőben megsütjük. Ha vastag a kacsamell, alufóliával betakarhatjuk, hogy könnyebben átsüljön. Eltávolítjuk a fóliát, megfordítjuk, úgy sütjük készre.
A káposztát és a hagymát felszeleteljük, mangalica zsíron pirítani kezdjük. Ízesítjük sóval, cukorral, őrölt köménnyel és ecettel. Mielőtt elkészül, hozzáadjuk a félbevágott fügét meg a vörösbort, összeforgatjuk és készre pirítjuk.

Mézes-tejes pite

Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg házi vaníliás cukor vagy 8 dkg nyírfacukor
- 3 egész tojás
- nagy csipet só
- olaj
- házi baracklekvár

Elkészítés:
A lisztből, a tejből, a tojásból, a sóból és a vaníliás cukorból palacsintatésztát készítünk. Egy 30 x 40 cm-es tepsit alaposan kiolajozunk, ebbe öntjük ujjnyi vastagon a masszát. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a tésztát szép pirosra sütjük. Pihentetjük, kockákra vágjuk. A lekvárt egy kicsit felmelegítjük, rummal kikeverjük. A pitét a rumos lekvárral tálaljuk.

 

Címkék: kárász róbert   sztárrecept

2013. április 5. 23:20



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség