HAL A TORTÁN
Király Linda menüje

Görög tejszínes citromos csirke leves


Hozzávalók:

  • 2 liter csirkehúsleves alaplé
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg kockára vágott csirkemell filé
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 nagyobb burgonya
  • citrom

Elkészítés:
Először is készítünk egy isteni finom csirkehúslevest, amíg ez fő addig a kockára vágott csirkemellet, sárgarépát, és burgonyát megpirítjuk egy külön serpenyőbe kis sóval egy kis olíva olajon. Az alap csirkehúslevesünkből kiveszünk 3 főtt répát, 3 főtt burgonyát 1 kisebb főtt fehérrépát ezt össze turmixoljuk (ez fogja sűríteni a levesünket). A végén egy nagy edénybe tesszük a leszűrt alaplevünket, az össze turmixolt zöldségünket illetve a már előre lepirított csirkemell kockákat, burgonyákat, répákat. Összeforraljuk az egészet, és tálaláskor egy két löttyintésnyi tejszínt teszünk bele és egy citromot a tányér szélére.

Padlizsánkrém
Hozzávalók:

  • 3 nagyobbacska padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél szál póréhagyma
  • petrezselyem
  • aszalt paradicsom
  • fokhagyma
  • majonéz
  • só bors
  • olíva olaj

Elkészítés:
A 3 padlizsánt sütőben jól megsütjük, az se baj ha feketedik a héja annál könnyebb lesz utána a padlizsánnal dolgozni. Amíg sül a padlizsán egy kis olíva olajon megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát és póréhagymát. Amikor jól megsült a padlizsán könnyen leválik a héjáról, a kikapart padlizsánt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a megfonnyasztott hagymákat a kockára vágott aszalt paradicsomot, a finomra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sóval borssal, fokhagymával ízesítjük és a végén 2 csapott kanál majonézt még hozzáadunk hogy finom krémes legyen. Pitával tálaljuk.

Tzatiki
Hozzávalók:

  • 3 nagyobb kígyó uborka
  • 1 liter sűrű krémes görög joghurt
  • fokhagyma
  • vörösbor ecet
  • olíva olaj
  • fehérbors

Elkészítés:
Az uborkákat lereszeljük és kicsöpögtetjük (Király Linda egy estével korábban lereszelte és harisnyába lógatta egy egész estén át mert így biztos hogy nem marad vizes az uborka). Egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az isteni sűrű krémes görög joghurtot kb. 6 gerezd fokhagymát , de azt is ízlés szerint változtathatjuk, 2 kávéskanál vörösbor ecettel, sóval fehérborssal és egy gondolatnyi olíva olajjal még egy kicsit megbolondítjuk.

Rozmaringos báránycsülök tepsis burgonyával


Hozzávalók:

  • 6 báránycomb
  • olíva olaj
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • fokhagyma
  • friss rozmaring

Elkészítés:
A báránycombokat 2 nappal előtte bepácoljuk, hogy minél jobban átvegye a bárány a fűszerek ízét. A legnagyobb sütőzacskóba kettesével beletesszük a báránycombokat. Arra figyeljünk, hogy a pácolás közben ami levet engedett, azt ne tegyük bele. Durvára vágjuk a paprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát és szétszortírozzuk, hogy mindegyik zacskóba bőven jusson, illetve még egy kicsit meglocsoljuk olíva olajjal, beleteszünk 1-1 ág friss rozmaringot és bezárjuk a zacskót. 2 órát sütjük 150 fokon, utána egy tűvel leellenőrizzük, hogy biztosan puha legyen majd levágjuk a sütőzacskó tetejét és még 15 percig pirítjuk a tetejét, hogy jó ropogós legyen.
Tepsis burgonya
Hozzávalók:

  • 2.5 kg friss nagy cikkekre vágott burgonya
  • olíva olaj
  • 2 paprika
  • 4 fej durvára vágott vöröshagyma
  • oregánó
  • bors
  • fokhagyma
  • citrom

Elkészítés:
Veszünk egy óriási nagy tepsit, beletesszük a krumplit meglocsoljuk olíva olajjal sóval, borssal és jó alaposan átforgatjuk a krumpli cikkeket és elegyengetjük a tepsibe, hogy mindenhol megpirulhasson. Hozzáadjuk még a durvára vágott paprikákat és az egész a fokhagymagerezdeket. Fólia alatt 30 percig pároljuk 160 fokon, utána még egy fél óráig sütjük, hogy megpiruljon a teteje. Tálaláskor egy kis frissen facsart citromlével meglocsoljuk és apróra vágott friss oregánóval is meghintjük. Tökéletes köret a báránycombokhoz.

Galacto Bureko (görög grízes desszert)

Hozzávalók:

  • tej
  • vaníliás cukor
  • búzadara
  • pudingpor
  • vaj
  • 1 csomag réteslap

Elkészítés:
A süti alapja egy tejbegríz. Felforralunk fél liter tejet és beletesszük a búzadarát, megvárjuk amíg besűrűsödik és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a pudingport és a vajat. Egy tepsit kikenünk olvasztott vajjal, és szépen kibéleljük a réteslapokkal, úgy helyezzük el hogy a fele kilógjon a tepsiből mert majd rá kell hajtanunk,”becsomagoljuk” a grízes pudingos tölteléket. Tehát beleöntjük a grízes tölteléke,t amit már korábban megcsináltunk, és ráhajtogatjuk a kilógó réteslapokat. Még sütés előtt felkockázzuk (ez lesz majd 1 adag), sütőben 160 fokon 35-40 percet sütjük, amikor kész és a réteslapok a tetején aran barnák lettek kivesszük a sütőből és jó alaposan nyakon öntjük cukorsziruppal, ami a felvágott réseken be fog folyni. Pirított mandulával naranccsal és egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.

Címkék: király linda   sztárrecept

2013. április 3. 22:51



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség