HAL A TORTÁN
Bódi Csabi menüje

Marhagulyás

Hozzávalók:
- 40 dkg marhalábszár/- felsál
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 2 evőkanál olaj
- 1 kk. édesnemes pirospaprika
- 25 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
- 30 dkg burgonya
- 1-2 csipet őrölt köménymag
Elkészítés:
A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprózzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és vékony csíkokra szeljük.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, egy kevés sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében csaknem puhára pároljuk (kb. 1 óra). Közben meghámozzuk a répaféléket és a burgonyát, a répaféléket karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, majd valamennyit a húshoz adjuk, és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni (kb. 1,2 liter). A köménymaggal fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vajpuhára főzzük. Végül ízlés szerint utánasózzuk, és (frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Tetejét hegyes zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük, külön tányérkán pedig csípős cseresznyepaprikát kínálhatunk hozzá.


Csirkepaprikás túrós csuszával


Hozzávalók: :
- 4 db egész csirkecomb
- 4 db csirkeszárny
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 1 tk durvára tört bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk pirospaprika
- 1 db babérlevél
- 2 tk só
- 1 doboz tejföl (175 g)
- 2 tk liszt
Elkészítés:
A csirkehúst megmossuk és papír kéztörlővel leitatjuk. A combokat és a szárnyakat az izületnél kettévágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk és kevés sóval üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vöröshagymához. Beletesszük a csirkét, és többször átkeverjük, hogy a hús valamennyi oldalról megpiruljon, így főzés közben magában tartja az ízanyagokat. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük. A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel és kevés vízzel, majd behabarjuk a paprikást. Még egyszer átforraljuk és tálaljuk.

Túrós csusza


A csuszához:
- 5 db tojás
- 40 dkg liszt
- 1 ek só
A tejfölös-túróhoz:
- 20 dkg házi tehéntúró
- 3 dl házi tejföl
- 20 dkg kolozsvári szalonna

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót, és jól eldolgozzuk. Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.
Tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat).
A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk

Almás, lekváros leveles tészta


Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta
- 5-6 db alma
- baracklekvár
- 1 liter tej
- vaníliás cukor

Elkészítés:
A leveles tésztát megsütjük a sütőben, 180 fokon. Az almát lereszeljük. Ha barnára pirult a tészta, akkor egy tepsibe rétegezzük. Alulra egy réteg tészta kerül, rá egy réteg reszelt alma, majd ismét a tészta, rá egy réteg baracklekvár, ízlés szerint. ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a hozzávaló. A végén az egészet leöntjük a vaníliás tejjel, majd sütőbe tesszük 20 percre.

Címkék: bódi csabi   sztárrecept

2013. március 21. 23:15



KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség