Műsoraink   I   Videók   I   Műsorújság   I   Játékok   I   Szórakozás   I   Infópult
RECEPTEK
Koós János menüje

Koós János menüje

Sült csiga, Nyúl provanszi módra, Báránysült, Oroszkrémtorta

Sült csiga

Hozzávalók:
- éti csiga
- fehérbor
- 5 gerezd fokhagyma
- vöröshagyma
- szegfűszeg, sárgarépa
- babérlevél, petrezselyem

- 25 dkg vaj
- 5 gramm só
- 1 gramm bors
- 40 gramm préselt fokhagyma
- finomra vágott petrezselyem
- 1-2 db finomra vágott újhagyma

Elkészítés:

Általában 12 db-ot készítünk személyenként. A többi csigát nyugodtan lefagyaszthatjuk és bármikor elő tudjuk venni és egyszerűen csak sütőben megmelegítjük.

Esős időt követően összegyűjtjük a csigákat. Mivel elég időigényes az elkészítése érdemes legalább 120-150 db-ot gyűjtenünk a méretesebb példányokból. Az összeszedett csigákat egy hálóval bélelt faládába helyezzük úgy, hogy a láda alja ne érintkezzen a földdel (például téglákra helyezhetjük).
6 napig éheztetjük őket, hogy kitisztuljanak. Az első és a második este vízsugárral alaposan lemossuk őket, mert ez elősegíti a tisztulásukat, majd három napig száradni hagyjuk őket.

A csigákat forró vízbe tesszük és az újraforrástól számítva kb. 3-4 percig főzzük. A csigákat ezek után kiszedjük a házukból és lecsipkedjük róluk a hátsó fekete részt. Az így kapott csupasz csigákat 20 percre sós hideg vízbe tesszük, majd alaposan lemossuk. Csigáink végre készen állnak a főzésre!
Egy nagy lábosban 3 liter vizet, 1 liter fehér bort, 5 gerezd fokhagymát, 5 egészben hagyott vöröshagymát, amelyek mindegyikébe 2-2 szegfűszeget szúrunk, 5 sárgarépát karikákra szelve,
5-6 babérlevelet, lehetőleg frisset, ízlés szerint petrezselymet,kakukkfüvet, sót és borsot felforralunk, majd beletesszük a csigákat és lassú tűzön 5-6 órát főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Így a csigákat átjárja az összes aroma)
Míg a csigákat főzzük, nekiláthatunk a házak tisztogatásának. Kitisztítás után forró vízbe dobjuk a házakat, fertőtlenítjük, majd kiszárítjuk (sütőben célszerű, mert úgy gyorsabb).
Közben elkészítjük a vajkrémet is az alábbi összetevőkből.

A vajkrém hozzávalóit alaposan összedolgozzuk.

A kitisztított, kiszárított csigaházba beleteszünk egy kis vajkrémet, majd belehelyezzük a megfőtt csigát, majd újra egy kis vajkrém következik, így zárjuk le a csigaház nyílását.
Ezután sütőbe tesszük éppen csak annyi időre, hogy a vaj megolvadjon és már tálalhatjuk is.


Nyúl provanszi módra

Hozzávalók :
- 4 személyre
- 4 hátsó házinyúlcomb
- 4 dl száraz fehér bor
- 4 nagy paradicsom
- 12 szem kimagozott
- fekete olajbogyó
- 4 apróra vágott szardella (vagy ringli)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 apróra vágott fokhagymagerezd
- 2 ágacska kakukkfű
- 2 ágacska rozmaring
- só
- frissen őrölt fekete bors

Elkészítése
Előkészítése: a nyúlcombokat sóval és borssal meghintjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Közben a paradicsomok héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, majd a húsát darabokra vágjuk. Az olívabogyókat félbevágjuk. Az olajat párolóedénybe öntjük. Az olajon a húsdarabok mindkét oldalát megpirítjuk. Rászórjuk a fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd a borral meglocsoljuk. Befedve a sütőbe toljuk, és 15-20 percig pároljuk. A halat, a paradicsomot valamint az olívabogyót hozzáadjuk, és az egészet összekeverjük. Kb. 10 percig fedetlenül sütjük, közben saját levével locsolgatjuk. A húst az edényből kivéve néhány percig pihentetjük. A mártást erős tűzön beforraljuk. A húst a csontról kis szeletekben levágjuk, és előmelegített tálra téve, a mártással megöntözzük.

Báránysült


Hozzávalók:
- bárány comb
- só, bors
- bazsalikom és rozmaring
- hagyma
- fokhagyma
- füstölt szalonna
- fehérbor
- (olíva)olaj

Elkészítés:
A húst célszerű egy, vagy két nappal a sütés előtt előkészíteni, fűszerezni. Az egész combról minden hártyát, zsírt eltávolítunk. A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdeket hosszában elfelezzük-harmadoljuk, hogy karcsúbb darabkákat kapjunk. A hagymákat megtisztítjuk, elfelezzük, a szalonnából csíkokat vágunk a tűzdeléshez. Helyenként megszurkáljuk a húst egy hegyes, éles késsel, a keletkezett nyílásokba dugdossuk a fokhagyma darabkákat és a szalonna csíkokat (újabban rozmaring leveleket is). Ha van spékelőtűnk, azzal egyszerűbb a feladat és szebb a végeredmény. Sózzuk, borsozzuk. Egy sütőtálba vagy tepsibe helyezzük a húst, jó pár fej hagymát és héjas, gerezdekre bontott fokhagymát dobunk köré, ezek majd krémesre és isteni finomra sülnek. Öntünk alá kevés (olíva)olajat és pár dl fehérbort, esetleg kevés vizet, körberakjuk friss rozmaring ágacskákkal, bazsalikom levelekkel, betakarjuk alufóliával és hűtőben érleljük 1-2 napig, amikor előmelegített, forró sütőben addig sütjük a fólia alatt, míg vajpuha nem lesz. Levesszük a fóliát és a szaftjával locsolgatva szép pirosra sütjük. Ha van rá idő, hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy szebben szeletelhető.

Oroszkrémtorta

Hozzávalók a piskótához:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 12 kanál forró víz
- 6 tojás
- 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg cukor
- 9 dl habtejszín
- 5 tojássárgája
- 4,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag mazsola
- 1 csomag zselatin
- rumaroma

Elkészítés:
A lisztbe beleszórjuk a cukrot és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, adjuk hozzá a sárgákat és a forró vizet, majd simára keverjük a tésztát. A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a piskótába. Egy kivajazott, liszttel megszórt tortaformába öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A krémhez a tojás-sárgákat, a cukrot és három deci tejet keverünk össze egy lábasban. Főzzük fel, majd levesszük a tűzről, és beleszitáljuk a vaníliás cukrot. A zselatint olvasszuk fel a maradék tejben, és keverjük a krémhez. A tejszínt felverjük, és amikor a krém kihűlt, hozzákeverjük. A mazsolát rumaromába áztatjuk kb. 10-15 percig. Amikor a piskóta kihűlt, és kiszedtük a tortaformából, három részre vágjuk. Megkenjük a rétegeket a krémmel, és megszórjuk mazsolával. A torta külsejét is bevonjuk a krémmel, ízlés szerint szeletelt mandulával is díszíthetjük az oldalát. Tegyük be a hűtőbe néhány órára, majd ha megdermedt, vegyük ki, és díszítsük ki csokoládé- vagy gyümölcsdarabokkal, esetleg m
 

Címkék: koós jános   sztárrecept

2013. december 13. 12:41





© TV2 Kft.    |    Impresszum    |    Kereskedelmi információk    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség