Műsoraink   I   Videók   I   Műsorújság   I   Játékok   I   Szórakozás   I   Infópult
HAL A TORTÁN
Váradi Gyuszi menüje

Váradi Gyuszi menüje

Újházi tyúkhúsleves, Szabolcsi töltött káposzta, Palacsinta gyümölcsdarabokkal

Újházi tyúkhúsleves


- 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
- 80 dkg leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 gerezd kelkáposzta (10 dkg)
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 10-15 szem bors
- 20 dkg zöldborsó
- 5 dkg cérnametélt
- néhány szál petrezselyem

Elkészítés:
Az összes zöldséget megtisztítjuk-hámozzuk és megmossuk. A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük.
A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.


Szabolcsi töltött káposzta


Hozzávalók:
- 1 kg sertés darált hús
- 1/4 kg rizs
- 2-3 fej vöröshagyma
- olaj
- pirospaprika
- só
- vegeta
- bors
- 2 doboz sűrített paradicsom
- 1 csomag kockára vágott bacon
- 4 közepes fej édeskáposzta
- 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A darált húst egy tálba rakjuk, a rizst megmossuk, és hozzáadjuk a húshoz.
A hagymákat olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, majd pirospaprikával megszórjuk (ez egy pörkölt alap), ráöntjük a húsra és a rizsre. Hozzáadjuk az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozzuk. A káposzták közepét kivágjuk, forró, de nem lobogó vízbe helyezzük fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedjük őket. A levelekről a csumát levágjuk, a közepénél kétfelé hasítjuk, majd a tölteléket belerakjuk úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjunk. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekezzünk minél kisebb káposztákat készíteni. A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágjuk, a fazék aljára lerakjuk, majd megszórjuk egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakjuk a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórjuk újabb szalonnával és addig rakjuk, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és feltesszük főni. Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakunk rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverjük, és ráöntjük a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön. Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzzuk, majd kiszedjük a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakjuk.
Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Palacsinta gyümölcsdarabokkal

 

Hozzávalók:
- 2 tojás
- 50 dkg liszt
- kb. 2-2,5 dl szénsavas ásványvíz
- kb. 0,5 l tej
- csipet só
- 3-4 ek cukor
- 2-3 ek olaj + a sütéshez

 

Elkészítés:
A liszthez adjuk a tojást, és a nem folyékony hozzávalókat. Kevés tejjel felöntjük, majd mixerrel elkeverjük csomómentesre. Ezután óvatosan adagoljuk a folyadékokat, akkora mennyiségben, hogy sűrű, de folyós tésztát kapjunk. A vizet a végén adjuk hozzá. A serpenyőben minden adag előtt kb. fél kanál olajt felmelegítünk, és ebbe merjük bele a tésztát. Körkörös mozdulatokkal elfolyatjuk, ízlés szerinti barnára sütjük, majd egy kés segítségével megfordítjuk, ezt az oldalát is megsütjük. Kívánt töltelékkel ízesítjük.
A gyümölcsöket megpucoljuk, feldaraboljuk és a palacsinta mellé tálaljuk.

 

 

Címkék: sztárrecept   váradi gyuszi

2013. augusztus 30. 13:25





© MTM-SBS Zrt.    |    Impresszum    |    Kereskedelmi információk    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A supertv2.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség